Parlamentné voľby v Bielorusku ovplyvnia vzťah krajiny s EÚ

TA3, TASR
21.9.2012 16:08

Takmer žiadna predvolebná kampaň, bojkot opozície a tlak zo strany Európskej únie. V takejto atmosfére sa Bielorusi pripravujú na nedeľné parlamentné voľby. Ich výsledok môže podľa politológov krajinu posunúť o krok späť.

Parlamentné voľby v Bielorusku ovplyvnia vzťah krajiny s EÚ

Európska únia opätovne zaviedla sankcie voči režimu "posledného európskeho diktátora" Alexandra Lukašenka po zmanipulovaných bieloruských prezidentských voľbách v decembri 2010, poznamenaných násilným potlačením pouličných protestov a zatýkaním či prenasledovaním protikandidátov a opozičných aktivistov.

Nedeľné parlamentné voľby budú mať dopad na októbrové prehodnotenie sankcií Európskou úniou, uviedla webová stránka týždenníka European Voice. Podľa vyjadrenia nemenovaného diplomata z prostredia EÚ pre agentúru DPA budú voľby "hlasovaním o nových prístupoch alebo ďalšej konfrontácii so Západom".

Dve hlavné opozičné strany v Bielorusku - Zjednotená občianska strana (OGP) a Bieloruskýnárodný front (BNF) - v nedeľu 16. septembra oznámili, že na protest proti perzekúcii zo stranybieloruských úradov stiahli svojich kandidátov. Vláda tiež nevyhovela ich žiadosti o prepustenie väzňov, ktorých považujú za zadržiavaných z politických dôvodov.

Podľa ruskej tlačovej agentúry ITAR-TASS voliči, ktorí z rôznych dôvodov nemajú možnosť zúčastniť sa volieb v nedeľu, môžu odovzdávať svoje hlasy už od utorka 18. septembra. Volebné urny pritom stoja vo volebných miestnostiach nestrážené, čo pozorovatelia už dlho označujú za obrovský zdroj podvodov, konštatovala DPA.
V utorok tiež bieloruská polícia rozohnala nepovolenú demonštráciu v hlavnom meste Minsk, pričom zadržala viacero účastníkov i novinárov. Údajne je medzi nimi aj niekoľko zahraničných fotografov a kameramanov. Účastníci zhromaždenia vyšli do ulíc, aby vyzvali verejnosť na bojkot parlamentných volieb.

Východný sused si vyslúžil kritiku aj za odmietnutie vydania víz dvom volebným pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nemeckej a litovskej národnosti. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok reagovalo povolaním bieloruského veľvyslanca v Nemecku na konzultácie.
Sankcie voči Bielorusku uplatňujú aj Spojené štáty. Tie spolu s Európskou úniou a medzinárodnými organizáciami posúdili všetky voľby v Bielorusku v ostatných rokoch ako nedemokratické.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok