Premiér vyzval Sulíka, aby podal demisiu. SaS nechce vyplakávať

TA3 SITA TASR
17.12.2020 13:04

Predseda vlády Igor Matovič vyzval ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby do Vianoc podal demisiu. Dôvodom je „neschopnosť” ministra hospodárstva nakúpiť potrebné antigénové testy. Sulík reagoval, že SaS neprišla do vlády vyplakávať, ale pracovať.

SR má podľa SaS väčšie problémy

„Mrzí ma, že máme za idiota ministra hospodárstva, ktorý nie je schopný nakúpiť testy. Naozaj ma to mrzí, možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim ďalej znášať,” uviedol Matovič v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo. "Sú mu ukradnuté životy a zdravie ľudí," poznamenal.

"Strana SaS neprišla do vlády vyplakávať, ale tvrdo pracovať, aby presadila čo najviac zo svojho programu. Slovensko má teraz väčšie problémy, ako riešiť citové rozpoloženie Igora Matoviča," zareagoval Sulík.

Hovorca SaS Ondrej Šprlák dodal, že poslanci vládnej strany stoja za svojím predsedom. Výzva premiéra je podľa šéfky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej nezodpovedná.

"Slovensko sa nepochybne nachádza v krízovej situácii, na vrchole ďalšej vlny pandémie. Občania od vlády očakávajú rozhodnosť a vedenie. To dokáže len vláda, ktorá je dospelá a stabilná. K takej sme sa zaviazali a presne o takú sa my v SaS stále snažíme. Vyzývať na odchod svojho podpredsedu a kľúčového koaličného partnera k stabilite nesmeruje, naopak, je to vysoko nezodpovedné k situácii, v ktorej sa všetci nachádzame," napísala Zemanová na sociálnej sieti.

Hlas: So Sulíkom má odísť aj Matovič

Ak je predseda vlády presvedčený, že niektorý z jeho ministrov vo funkcii zlyhal, je jeho povinnosťou podať prezidentke Zuzane Čaputovej návrh na jeho odvolanie. Uviedla to mimoparlamentná strana Hlas-SD v reakcii na výzvu Matoviča. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Dodala, že so Sulíkom by mal podať demisiu aj premiér.

"Ak si premiér stojí za svojimi vyjadreniami, že jeho minister hospodárstva je idiot, mal by tak urobiť čím skôr. Na druhej strane, aj samotná výzva na odstúpenie od predsedu vlády by pre Richarda Sulíka mala byť dostatočne jasnou informáciou, že stratil dôveru svojho premiéra a mal by sa zo svojej funkcie porúčať. Vzhľadom na prejavy a stav pána premiéra sa však domnievame, že by mal podať demisiu spolu s pánom Sulíkom," uviedla hovorkyňa.

Remišová chce s oboma hovoriť

Správanie sa a vyjadrovanie premiéra a vicepremiéra spôsobuje napätie v spoločnosti a neprispieva k riešeniu pandémie. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. S oboma plánuje Remišová hovoriť o tom, aby sa zamerali na to, čo koalíciu spája.

"Dlhodobo je takáto situácia neúnosná a škodí nielen vláde, ale aj strane Za ľudí, ktorá plní sľuby, ktoré dala svojim voličom v oblasti boja proti korupcii a návratu spravodlivosti, ale neustále musí riešiť vnútorný konflikt v koalícii," vyhlásila Remišová. Dodala, že tak ako za vlády Ivety Radičovej čakal na svoju chvíľu Robert Fico, teraz na ňu čaká Peter Pellegrini. Zdôraznila, že by bolo veľkou chybou znovu odovzdať krajinu do ich rúk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok