Kažimír: S Európskou komisou sme sa zhodli, že jej rozpočet je nízky

TA3, TASR
21.9.2012 15:41

Predstavy Európskej komisie a ministerstva financií o rozpočte EK na tento rok sa zhodujú v tom, že je nerealistický. Ako dnes povedal šéf rezortu financií Peter Kažimír, komisia pracuje s menším rozpočtom, než sú potreby krajín Európskej únie.

Kažimír: S Európskou komisou sme sa zhodli, že jej rozpočet je nízky
SITA

"Budeme rokovať už v novembri o dodatku ku rozpočtu na tento rok," povedal dnes Kažimír na tlačovom brífingu po stretnutí s členom EK pre finančné plánovanie a rozpočet Januszom Lewandowským.

Kažimír takisto podporuje názor EK, že jej rozpočet na budúci rok by mal byť navýšený. Čerpanie európskych finančných prostriedkov bude totiž vo viacerých krajinách spoločenstva finišovať a nároky na rozpočet budú vyššie. "Je kľúčové pre nás, aby sme sa nemuseli potýkať s nedostatočnými zdrojmi financovania zo strany Európskej komisie," upozornil minister.

V rámci prípravy programov EÚ na ďalších 7 rokov až do roku 2020 Slovensko podľa Kažimíra takisto podporuje návrhy EK. SR bude presadzovať zameranie sa na politiku kohézie, ktorá má krajine umožniť pokračovanie v hospodárskom raste. V súčasnosti totiž značné množstvo štátnych peňazí smeruje do konsolidácie verejných financií namiesto do investícií, ktoré by podporovali hospodársky rast. "Preto sa ich snažíme nahradiť európskymi zdrojmi," podotkol šéf rezortu financií.

Podľa Lewandowského by mali krajiny, ktoré presadzujú zintenzívnenie kohéznej politiky EK, presvedčiť čistých prispievateľov do rozpočtu ako Rakúsko, Nemecko a škandinávske krajiny, o svojich argumentoch. "Pre Slovensko je veľmi dôležité, aby sa rozpočet EK chápal ako investované peniaze do rastu, zamestnanosti a konkurencieschopnosti," dodal.

Záznam z tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok