Poslanci EP schválili nový rozpočet, Únia sa vyhne provizóriu

TA3 SITA ČTK
16.12.2020 20:50

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu schválili nový rozpočet Európskej únie na roky 2021-2027. Ako europarlament uviedol v tlačovej správe, "prostriedky EÚ tak môžu smerovať k občanom únie už od začiatku budúceho roka". Únia sa tak definitívne vyhne hroziacemu rozpočtovému provizóriu.

Poslanci EP schválili nový rozpočet, Únia sa vyhne provizóriu
TASR/AP

Nový sedemročný rozpočet eurobloku a tiež potrebný balík pomoci v súvislosti s pandémiou koronavírusu obsahuje celkový obnos financií v hodnote zhruba 1,8 bilióna eur.

Parlamentu sa počas vyjednávaní so zástupcami členských štátov podarilo zaistiť 16 miliárd eur nad rámec rozpočtu, z ktorých približne 15 miliárd by sa malo vynaložiť na ochranu obyvateľov pred následkami pandémie ochorenia COVID-19, na rozšírenie príležitostí pre budúce generácie a na ochranu európskych hodnôt. Miliardu eur vyčlenia ako flexibilnú rezervu využiteľnú napríklad v prípade budúcich kríz či na dofinancovanie kľúčových programov EÚ. Balíček tiež posilňuje programy vzdelávania a výskumu a kladie väčší dôraz na klimatickú zmenu a environmentálne politiky.

Europoslanci zároveň podmienili prístup k prostriedkom EÚ rešpektovaním zásad právneho štátu. V stredu schválené nariadenie umožní pozastaviť platby z rozpočtu EÚ krajinám, v ktorých je potvrdené porušovanie zásad právneho štátu s dôsledkami na hospodárenie s prostriedkami EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok