Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Boeing testuje letku 5-tich autonómnych mini-prúdových lietadiel

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Letecká spoločnosť Boeing úspešne vykonala letové testy piatich vysoko výkonných prúdových mini lietadiel bez pilotov, ktoré fungovali ako tím bez nutnosti zásahu ľudského operátora. Testy preukázali, ako by mohlo lietadlo s rozpätím krídiel 3,4 metra využívať integrovaný systém pre vzájomné riadenie, velenie a zdieľanie údajov.

Autonómna technológia sa môže javiť ako vyspelejší autopilot a navigačný systém, no jej dôsledky sú oveľa väčšie. Autonómny systém je možné nielen programovať, ale dokáže sa aj samostatne učiť. A to dokonca v reálnom čase kombináciou pokročilých senzorov a výkonných procesorov, s možnosťou dátového spojenia pre priamu komunikáciu s inými lietadlami, platformami a pozemným riadením bez potreby ľudského sprostredkovateľa.

Na svojej najvyššej úrovni môže autonómny systém dokonca povedať „nie“ svojmu ľudskému pilotovi, keď dostane pokyn, aby urobil niečo mimo svojich prevádzkových parametrov, napríklad pokyn, ktorý by mohol viesť k havárii.

Letecká spoločnosť Boeing testuje letku 5-tich autonómnych mini-prúdových lietadiel.

Nedávne testy spoločnosti Boeing boli vykonané v testovacom zariadení Queensland Flight Test Range v austrálskom Cloncurry a boli súčasťou technologického projektu Advanced Queensland Autonomous Systems Platform Technology. Testy boli uskutočnené počas 10-tich dní, kedy sa bezpilotná letka mini-prúdových lietadiel vzájomne komunikačne spojila predtým, ako začala pracovať ako päťčlenný tím. Vo vzduchu pritom dokázala dosiahnuť rýchlosť až 270 km / h. Počas testov si lietadlá navzájom zdieľali údaje, keď samé zisťovali, ako plniť pridelené misie.

Časť projektu Advanced Queensland Autonomous Systems Platform Technology má za cieľ vyvinúť palubnú autonómnu technológiu pre velenie a riadenie letky, ktorá dokáže zhromažďovať údaje, spracovávať ich a komunikovať s inými strojmi na úspešné dokončenie naprogramovaných misií. Tieto systémy sú tiež navrhnuté na použitie v robotických kvadrokoptérach a väčších prúdových lietadlách, s ktorými súvisí potreba rýchleho a presného rozhodovania.

Podľa spoločnosti Boeing je veľkosť, počet a rýchlosť lietadiel použitých pri testoch veľmi významným krokom v pokroku v technológiách pre autonómne letecké systémy.

Letecká spoločnosť Boeing testuje letku 5-tich autonómnych mini-prúdových lietadiel.