Už ide o životy, tvrdí primátor. Trenčín ohlásil veľké testovanie

TA3 TASR
16.12.2020 10:21

V Trenčíne bude počas víkendu celoplošné testovanie obyvateľov antigénovými testami. Testovanie bude dobrovoľné a bezplatné. Informoval o tom primátor Trenčína Richard Rybníček. Od piatka tam začnú platiť aj nové opatrenia nad rámec celoslovenských.

Desiatky odberných miest

„Situácia je mimoriadne vážna. Je čas, aby sme ochránili obyvateľov mesta Trenčín a najmä Fakultnú nemocnicu Trenčín pred totálnym kolapsom. Nikdy sme neboli na sebe tak závislí. My od lekárov a zdravotných sestier a lekári a zdravotné sestry od nás, obyvateľov mesta. Preto sme sa rozhodli urobiť dve opatrenia. Od piatku 18. decembra sprísnime opatrenia na území mesta Trenčín a v sobotu a v nedeľu zorganizujeme celoplošné testovanie,“ doplnil Rybníček s tým, že čo sa pandemickej situácie týka, je na tom Trenčín najhoršie zo všetkých krajských miest.

"Napriek tomu, že je testovanie dobrovoľné, prosím Trenčanov, aby sa prišli dať otestovať. Tu už ide o životy,“ zdôraznil Rybníček.

Celkové náklady na testovanie odhadujú na 50.000 až 60.000 eur, mesto bude financovať celé odberné tímy – dobrovoľníkov aj zdravotníkov. „Ministerstvo vnútra nám dodalo 30.000 testov a ministerstvo obrany 10.000 testov. Napriek tomu, že je testovanie dobrovoľné, prosím Trenčanov, aby sa prišli dať otestovať. Tu už ide o životy,“ zdôraznil Rybníček.

Podľa prednostu trenčianskej radnice Jaroslava Pagáča má mesto k dispozícii asi 40.000 antigénových testov, testovať sa bude na 33 miestach vrátane troch súčasne funkčných odberných miest.

„Testovanie bude v sobotu a v nedeľu od 8.00 do 20.00 h. Sobota je vyhradená pre obyvateľov mesta Trenčín s trvalým a prechodným pobytom, v nedeľu sa môžu Trenčania testovať do 14.00 h., potom sa môžu dať otestovať aj obyvatelia okolitých obcí,“ skonštatoval Pagáč s tým, že personál na odberné miesta zabezpečila Fakultné nemocnica Trenčín, ozbrojené sily poskytnú piatich zdravotníkov.

Zakážu alkohol, omše i podujatia

Od piatka bude v Trenčíne platiť vyhláška zakazujúca predaj alkoholických nápojov na priamy konzum, bude tiež platiť zákaz akýchkoľvek hromadných podujatí aj s menším počtom účastníkov ako šesť. Zakázaná bude prevádzka kín, divadiel, organizovanie akýchkoľvek koncertov, ale aj organizovanie bohoslužieb. Sprísnenie protipandemických opatrení bude podľa nej platiť do odvolania, predpokladá však, že minimálne do 10. januára budúceho roku.

„Kým v októbri sme mali asi 1000 prípadov v rámci Trenčianskeho kraja, tak len v posledných siedmich dňoch je to okolo 1200 prípadov, z toho v meste Trenčín je viac ako 500 prípadov. V tom ešte nie sú započítané všetky antigénové testy, nie všetky firmy nám výsledky hlásia,“ informovala trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok