Zomrel slovenský herec Anton Vaculík. Hral aj v Meste tieňov

TA3 TASR
15.12.2020 18:52

Vo veku nedožitých 80 rokov zomrel v sobotu 12. 12. slovenský bábkový, činoherný, televízny a filmový herec Anton Vaculík. Potvrdil to jeho syn Juraj Vaculík.

Zomrel slovenský herec Anton Vaculík. Hral aj v Meste tieňov
SITA/Jozef Jakubčo

Rodák z Trnavy po štúdiách na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe získal angažmán v Krajskom bábkovom divadle v Banskej Bystrici, kde hral v predstaveniach, ako Botafogo, Kráľ jeleňom, Kráska a zviera či Jánošík. Za postavu básnika v predstavení Kniha rozprávok získal cenu za Divadelnú tvorbu roku 1976.

V rokoch 1982 až 1989 účinkoval v Divadle pre deti a mládež v Trnave v predstaveniach Rómeo a Júlia, Ako sme sa hľadali, Ako bolo, Aj kone sa strieľajú, Tartuffe. Do novej sezóny už nastúpil od augusta 1989 do Štátneho bábkového divadla v Bratislave, v ktorom zotrval až do odchodu na dôchodok v roku 2001.

V roku 1990 spoluzakladal Katedru bábkarskej tvorby na Činohernej a bábkarskej fakulte Vysokej školy múzických umení, kde pôsobil ako pedagóg do roku 1992.

Účinkoval vo viacerých celovečerných filmoch, ako napríklad Šibenica, Cesta domov, Pavilón šeliem, Kočka, Krajinka, Správa o putovaní študentov Petra a Jakuba. V dabingu sa podieľal na stvárnení niekoľkých desiatok filmov, ako napríklad Hore, Autá či Rodinka Úžasných. Stvárnil napríklad jednu z hlavných úloh v seriáli Mesto tieňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok