Kedy zavedú do praxe súdnu mapu? Kolíková hovorí o lete 2022

TA3 SITA
15.12.2020 16:00

Ak sa legislatívny proces navrhovanej novej súdnej mapy uskutoční podľa plánu, mala by byť účinná od roku 2021. Od nadobudnutia účinnosti by tak mal byť priestor na jej implementáciu, ktorá je navrhovaná na júl 2022. Na tlačovej besede to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Kedy zavedú do praxe súdnu mapu? Kolíková hovorí o lete 2022
TASR/František Iván (ilu)

Pred celkovou implementáciou by malo byť známe aj to, kto bude štatutárom, teda predsedom nových súdnych obvodov. „Aby mal tento štatutár dostatočný čas pripraviť sa. Znamená to mať jasnú predstavu, aký bude nový rozvrh práce a je dôležité, aby prebehli aj diskusie so sudcami, justičným personálom, aby každý vedel, akej agende sa bude venovať,“ vysvetlila Kolíková s tým, že ministerstvo dáva priestor, aby ďalej fungovali aj pracoviská, v ktorých sa súd zruší. Existuje aj možnosť, že niektoré budovy sa stanú aj trvalými pracoviskami, ak to bude efektívne v rámci daného obvodu.

Ak sa legislatívny proces navrhovanej novej súdnej mapy uskutoční podľa plánu, mala by byť účinná od roku 2021. Od nadobudnutia účinnosti by tak mal byť priestor na jej implementáciu, ktorá je navrhovaná na júl 2022.

Rezort zatiaľ necháva tri možnosti výberu nových predsedov súdov v nových obvodoch. Prvou je, že sa vo všetkých obvodoch spustia výberové konania na predsedov súdov, keď začne byť nová súdna mapa platná. Ďalšou možnosťou je, že by sa výber nových predsedov uskutočnil len v obvodoch, ktoré sa zásadne menia. „Viem si predstaviť aj ten variant, že budú predsedami nových obvodov tí, ktorí sú v súčasnosti predsedami sídel týchto obvodov,“ pokračovala ministerka. Dôležité však podľa nej je, aby boli predsedovia nových obvodov tí, ktorí súhlasia s implementáciou navrhovanej súdnej mapy.

Vytváranie väčších obvodov má za cieľ zabezpečiť špecializáciu sudcov. „Či už je to rodinná, trestná, civilná alebo obchodná agenda. Teda aby každý sudca na súde mohol vykonávať iba túto agendu a aby sme mali skutočne aj náhodný výber. To znamená, aby sme mali aspoň troch sudcov, ktorí takúto agendu robia,“ dodala Kolíková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok