Opozícia vyzýva prezidenta na nepodporu školských zákonov

TA3, TASR
21.9.2012 12:02

Opozičné strany dnes vyzvali prezidenta Ivana Gašparoviča, aby nepodporil školské novely - zákon o odbornom vzdelávaní a zákon o školách a školských zariadeniach.

Opozícia vyzýva prezidenta na nepodporu školských zákonov
SITA

"Boli by sme radi, aby si osvojil naše pripomienky," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), pričom opozícia má štyri zásadné výhrady.

Práve tieto by sa chcela pokúsiť zapracovať do zákonov po ich vrátení prezidentom späť do parlamentu. Jednou z ambícii je čiastočné zvrátenie možnosti zatvárať stredné školy. "Zákon totiž umožňuje zatvárať všetky typy škôl bez naplnenia kritérií," vysvetlil Beblavý s tým, že opozícia chce zaviesť kritériá, ktoré musí VÚC naplniť.

Jeho kolegyňa z KDH Jana Žitňanská by chcela pomôcť deťom so špeciálnymi potrebami. Do legislatívy chce zapracovať možnosť, aby tieto deti mohli navštevovať viacero škôl, keďže schválená novela to nedovoľuje. Opozícia chce zároveň zrušiť ustanovenie, podľa ktorého dostanú centrá voľného času peniaze iba na deti s trvalým pobytom v meste ich zaradenia. "Peniaze, ktoré majú ísť na činnosť detí sa rozpustia v rozpočte samospráv," zdôraznil Martin Poliačik (SaS).

Ďalším bodom je zmierniť kritérium, podľa ktorého sa školáci dostanú na gymnázium alebo odbornú školu. Vládni poslanci totiž stanovili hranicu závislú od priemeru známok. "Niektoré deti to celkom iste poškodí," avizoval Martin Fronc (KDH). Výnimkou, ktorú chce dostať do legislatívy by spočívala v možnosti dostať sa na školu aj pre detí s horším priemerom, ak preukážu pri prijímaní vedomosti.

Záznam z opozičnej tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok