Za deväť mesiacov sme zachránili stovky miliónov, pochválila sa Remišová

TA3 TASR
15.12.2020 11:44

Za deväť mesiacov tohto roka zachránil rezort investícií stovky miliónov eur, ktoré mohli prepadnúť. Uviedla to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) počas tlačovej konferencie. Zdôraznila, že pre bývalú vládnu garnitúru Slovensko prišlo o pol miliardy eur, ktoré sa museli vrátiť Bruselu.

Za deväť mesiacov sme zachránili stovky miliónov, pochválila sa Remišová
SITA/Martin Medňanský

Predtým vyčerpali necelú tretinu

"Pred voľbami som sľúbila, že dáme dokopy eurofondy," pripomenula Remišová s tým, že svoj sľub teraz plní. Podotkla, že eurofondy sa historicky na Slovensku čerpali veľmi zle. "Za programové obdobie 2014 – 2020, kedy k dispozícii máme 15 miliárd eur v eurofondoch, k 21. marcu, kedy sme preberali vládu, bolo vyčerpaných len 4,8 miliardy, čiže necelá tretina eurofondov," podotkla ministerka.

Peniaze, ktoré v posledných rokoch muselo Slovensko vracať do Bruselu (pol miliardy eur), mohli byť podľa Remišovej použité napríklad na opatrenia pre ľudí, na školy, cesty, mohli ísť do regiónov i na sociálne opatrenia. Ako ministerka vysvetlila, Európska komisia členským krajinám každoročne stanovuje, koľko peňazí sa musí za daný rok vyčerpať. "Keď túto sumu nevyčerpáte, tak sa vám zníži objem peňazí určených pre Slovensko," poznamenala.

Záväzok na rok 2020 bol, že Slovensko musí vyčerpať 855 miliónov eur. Pri preberaní vlády bolo vyčerpaných podľa Remišovej slov 65 miliónov eur. "Do konca roka nám ostávalo v marci vyčerpať 790 miliónov eur," zhrnula ministerka s tým, že rezort pre naplnenie tohto cieľa zaviedol krízový manažment, a to hlavne v problémových programoch, a odbúraval byrokraciu.

V troch programoch neprepadne "ani jediný cent"

Ako príklad uviedla Integrovaný regionálny operačný program, ktorý prešiel spod rezortu pôdohospodárstva na MIRRI. "Stav k 1. októbru bol taký, že v IROP zostávalo vyčerpať 109 miliónov eur a v cezhraničných programoch 11 miliónov eur," vyčíslila ministerka s tým, že na čerpanie ostali tri mesiace. Rezort teda okrem zavedenia krízového manažmentu zvýšil aj objem platieb – týždenný priemer predtým tvorili štyri platby, po novom to bolo 250 – a posilnil kontroly verejného obstarávania, čo zrýchlilo procesy.

"Dnes môžem s hrdosťou povedať, že v troch programoch – Európsky fond regionálneho rozvoja, Kohézny fond a Európsky sociálny fond – neprepadne ani jediné euro, ani jediný cent," vyzdvihla ministerka s tým, že jediný otáznik je pri Fonde rybného hospodárstva, kde rokovania s EK stále prebiehajú. Aj tu je snaha, aby peniaze neprepadli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok