Plyn pre firmy bude lacnejší, budúci rok ušetria aj domácnosti

TA3 SITA
15.12.2020 11:40

Lacnejší zemný plyn budú mať aj slovenské firmy. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví totiž od nového roka znižuje ceny za prístup do distribučnej siete a distribúciu plynu pre veľkých priemyselných odberateľov, a to v priemerne o 3,87 %.

Plyn pre firmy bude lacnejší, budúci rok ušetria aj domácnosti
TASR/Pavel Neubauer (ilu)

„Úrad rozhodol o znížení ceny za distribúciu plynu pre priemyselných odberateľov, nakoľko tie sa v minulosti dlhodobo nemenili, a to napriek výraznej zmene ekonomických parametrov,“ povedal predseda ÚRSO Andrej Juris.

Regulátor aktuálne vydal cenové rozhodnutie pre spoločnosť SPP – distribúcia, ako dominantného prevádzkovateľa distribučnej siete. „Určili sme mu nové tarify, ktoré bude uplatňovať za prístup do distribučnej siete a distribúciu plynu pre tarifné skupiny, do ktorých sú zaradení priemyselní odberatelia plynu,“ informoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Regulačný úrad zároveň potvrdil svoje predpoklady pri domácnostiach. V budúcom roku budú mať lacnejší plyn aj všetky slovenské domácnosti. Napríklad tie domácnosti, ktoré vykurujú plynom, môžu ročne usporiť až 125 eur. Domácnosti, ktoré používajú plyn na ohrev vody ušetria približne 60 eur a tie, ktoré plyn využívajú len na varenie, usporia približne 2 eurá za rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok