Veselú nobelovku získala rušička reči aj diamanty z výbušnín

TASR
21.9.2012 12:10

Napadlo vás niekedy, prečo sa vám káva vyleje vždy, keď s ňou kráčate? Alebo či existuje nejaký zlepšováčik, ktorý umlčí utáraných ľudí? Možno to nie sú tie najnaliehavejšie vedecké otázky, ktoré by ľudstvo malo riešiť, ale sú to vynálezy, ktoré tento rok získali alternatívne Ig Nobelove ceny.

Veselú nobelovku získala rušička reči aj diamanty z výbušnín
SITA

Ceny každoročne udeľuje magazín Annals of Improbable Research a sú žartovným náprotivkom Nobelových cien, ktoré budú udeľované v októbri."Oceňujeme úspechy, ktoré najskôr prinútia ľudí zasmiať sa a potom sa zamyslieť," vyhlásil Marc Abrahams, zakladateľ a konferenciér slávnostného odovzdávania Ig Nobelových cien. Desiatim víťazom, ktorí pochádzajú z piatich kontinentov, vrátane USA, Ruska a Japonska, ich odovzdali nositelia Nobelových cien.

Nanodiamanty zo starých výbušnín

Deviati z víťazov pricestovali na Harvardovu univerzitu prevziať si ocenenie na vlastné náklady. Jedným z nich bol elektroinžinier Igor Petrov, ktorý pricestoval z Ruska. Ig Nobelovu cenu za mier získal jeho projekt konvertujúci staré vojenské výbušniny na miniatúrne nanodiamanty, ktoré môžu byť využité ako svetelné majáky pri liečbe rakoviny chemoterapiou. Petrov povedal, že pracoval na projekte 20 rokov a nikdy neočakával, že dosiahne takýto úspech.

Cenu za dynamiku tekutín si odniesol domov ďalší Rus, Ruslan Krečetnikov, profesor strojného inžinierstva na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare, ktorý získal doktorát z aplikovanej matematiky na Moskovskom fyzikálno-technickom inštitúte. Krečetnikov spolu so svojím americkým študentom Hansom Mayerom získali cenu za výskum dynamiky pohybu tekutiny - zisťovali, čo sa stane, keď človek kráča so šálkou kávy.

Japonci truimfovali s rušičkou reči

Cenu za akustiku získali Japonci za vynález prístroja, ktorý dokáže prerušiť hovoriaceho človeka: umožní mu počuť sa s miernou ozvenou (Kazutaka Kurihara a Kodži Cukada). V skutočnosti má za cieľ upozorniť rečníka, ak hovorí prirýchlo alebo dlhšie, ako je jeho vymedzený čas napríklad na konferencii.

Cenu za anatómiu udelili za zistenie, že šimpanzy dokážu identifikovať iných konkrétnych šampanzov podľa fotografií ich zadkov (Frans de Waal z Holandska a Jennifer Pokorny z USA).

Cenu za medicínu udelili za odporúčania lekárom, ktorí robia kolonoskopiu, ako majú minimalizovať možnosť, že ich pacienti vybuchnú (Emmanuel Ben-Soussan a Michel Antonietti z Francúzska).

Cena za fyziku bola udelená skupinám vedcov z USA a Británie, ktrí vyrátali rovnováhu síl pohybujúcich vlasmi v účese nazývanom chvost.

Úklonom zmenšíte Eiffelovku

Cenu za psychológiu získala štúdia nazvaná "Úklonom doľava sa zdá byť Eiffelova veža menšia" (Anita Eerland, Rolf Zwaan a Tulio Guadalupe z Holandska).

Cenu za neurológiu si odniesla skupina vedcov z USA (Craig Bennett, Abigail Baird, Michael Miller a George Wolford), ktorá demonštrovala, že vedci skúmajúci mozog môžu s pomocou komplikovaných inštrumentov a jednoduchej štatistiky vidieť významnú mozgovú aktivitu kdekoľvek, dokonca aj v mŕtvom lososovi.


Cenu za chémiu dostal Johan Pettersson zo Švédska za vyriešenie hádanky, prečo v niektorých domov v mestečku Anderslöv ľuďom zozelenali vlasy.


Cenu za literatúru udelili americkému vládnemu úradu za správu o správe, ktorá informuje o správach odporúčajúcich prípravu správy o správe o správach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok