Nenakupujte pred Vianocami, vyzvali Nemcov. Čaká ich lockdown

TA3 TASR
14.12.2020 11:19

Nemecká vláda v pondelok vyzvala obyvateľov, aby sa zriekli vianočných nákupov dva dni pred zavedením celoplošného lockdownu, pre ktorý bude zatvorená väčšina obchodov, budú platiť prísnejšie sociálno-dištančné opatrenia a zatvoria sa všetky školy v krajine.

Nenakupujte pred Vianocami, vyzvali Nemcov. Čaká ich lockdown
SITA/AP

"Dúfam a verím, že ľudia budú kupovať len nevyhnutné veci ako potraviny," uviedol nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier. "Čím skôr sa nám podarí dostať nákazu pod kontrolu, tým lepšie," dodal.

Kancelárka Angela Merkelová a predstavitelia 16 spolkových krajín sa v sobotu dohodli na sprísnení protipandemických opatrení v záujme zastavenia exponenciálneho rastu nákazy nového koronavírusu, ktoré budú v krajine platiť od stredy do 10. januára. Podľa Merkelovej novembrové opatrenia nepreukázali výrazný pokles počtu nakazených. Nemecko zaznamenalo v uplynulých týždňoch zvýšený počet potvrdených prípadov aj úmrtí spojených s koronavírusom.

Od stredy budú v krajine zatvorené všetky školy, prípadne prejdú na domáce vzdelávanie. Zatvorená bude aj väčšina prevádzok, ktoré neponúkajú jedlo a služby ako napríklad kaderníctva, ktoré boli dosiaľ otvorené. Reštaurácie však môžu naďalej ponúkať jedlo so sebou. Zakázaný bude aj predaj ohňostrojov a v krajine bude platiť zákaz zhromažďovania sa vo vonkajších priestoroch v súvislosti s oslavami Nového roka. Nemecko od začiatku pandémie celkovo zaznamenalo 1 338 483 prípadov nákazy koronavírusu, ktorej podľahlo 22 406 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok