Spotrebiteľské ceny rástli. Štatistický úrad vyčíslil, o koľko

TA3 TASR
14.12.2020 10:09

Spotrebiteľské ceny sa v novembri 2020 udržali nízko, medziročná inflácia 1,5 % je druhá najnižšia v tomto roku a o polovicu nižšia ako pred rokom. Informoval o tom štatistický úrad.

Spotrebiteľské ceny rástli. Štatistický úrad vyčíslil, o koľko
SITA/AP (ilustračné foto)

Dynamika rastu cien v medziročnom porovnaní počas novembra spomalila oproti októbru o 0,1 percentuálneho bodu, inflácia sa tak udržuje na minimách v porovnaní so situáciou pred koronakrízou. Aktuálna hodnota je druhá najnižšia v tomto roku. V novembri boli ceny medziročne vyššie najmä v zložkách, ktoré patria k menším v štruktúre výdavkov slovenských domácností, ako napr. v odbore hotely a reštaurácie, rozličný tovar a služby, ako aj zdravotníctvo. Rast inflácie zmierňovali hlavne nižšie ceny v doprave.

Spotrebiteľské ceny sa v novembri v porovnaní s októbrom v úhrne zvýšili o 0,1 %. Na medzimesačný vývoj mali vplyv najmä vyššie ceny v rekreácii a kultúre o 0,6 %, rástli najvýraznejšie od začiatku koronakrízy. Mieru medzimesačnej inflácie ovplyvnili tiež vyššie ceny za dopravu, ako aj alkoholické nápoje a tabak. V priemere za jedenásť mesiacov roku 2020 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 2 %.

Index spotrebiteľských cien sa v novembri 2020 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov, za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 1,5 %, za domácnosti dôchodcov o 1,6 %. V priemere za jedenásť mesiacov roku 2020 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 sa index spotrebiteľských cien zvýšil za domácnosti zamestnancov o 1,9 %, za domácnosti dôchodcov o 2,2 % a za nízkopríjmové domácnosti o 2,1 %.

Spotrebiteľské ceny sa v novembri v porovnaní s októbrom v úhrne zvýšili o 0,1 %. Na medzimesačný vývoj mali vplyv najmä vyššie ceny v rekreácii a kultúre o 0,6 %, rástli najvýraznejšie od začiatku koronakrízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok