Silvester v exotike ponúka už aj, medzi Slovákmi veľmi obľúbený, Omán. Za akých podmienok si tu môžete užiť záver tohto roka?

CK SATUR/PR
14.12.2020 09:05

Omán sa po dlhšom čase opäť otvára turistom. A tak sa k Maldivám a Turecku pridáva s ponukou silvestrovského pobytu aj Omán. Čo svojim návštevníkom ponúka „pravá Arábia“, alebo aj „domov kadidla“, ako sa Ománu hovorí?

Silvester v exotike ponúka už aj, medzi Slovákmi veľmi obľúbený, Omán. Za akých podmienok si tu môžete užiť záver tohto roka?
CK SATUR

Omán sa nachádza na juhovýchodnej strane Arabského polostrova, kde sa nachádzajú nádherné dlhé pláže s kokosovými palmami a teplé Arabské more. Omán však nie je len o nádherných plážach a tyrkysovom mori. Ukrýva v sebe veľký kus histórie, ktorý je zobrazený v miestnych múzeách, mešitách, orientálnych palácoch, či archeologických náleziskách. Oproti supermoderným susedným emirátom Dubaj či Abú Dhabí sa o ňom hovorí, že práve v Ománe sa dá ešte zažiť „pravá Arábia“; kus histórie i príroda, akú by ste v tejto púštnej oblasti nikdy nečakali.

Len vy a šum mora

Obľúbeným letoviskom pre dovolenky v exotike počas zimného obdobia na Slovensku sa stal Salalah. Je druhým najväčším i najdôležitejším mestom Ománu a zároveň relatívne novým, neopozeraným letoviskom na prázdninovej mape slovenských dovolenkárov. Práve tu ešte na záver tohto roka dovolenkárov opäť privíta CK SATUR. Krásne biele piesočné pláže tu dosahujú šírku niekoľkých desiatok metrov. Neďaleko Salalahu nájdete i jednu z najkrajších pláží Ománu. Svetlý piesok Al Mughsayl Beach, priezračné more a palmové háje vás utvrdia v poznaní, že atmosféru Karibiku môžete zažiť aj oveľa bližšie, ako na opačnej strane zemegule a dostať sa tam trvá sotva polovicu času cesty ku Karibskému moru.

oman-salalah-hotel-alfanarplaz33_c0a80401-1ac5-f5c1.jpg

Priemerná denná teplota sa v Ománe na prelome decembra a januára pohybuje okolo 30°C a teplota vody v oceáne okolo 26°C. Ide o jednu z mála destinácií, ktorá aktuálne ponúka pravú dovolenkovú a exotickú atmosféru. Ako povedala riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Nora Fedorová, „ománske pláže sú nielen široké a dlhé, ale aktuálne aj poloprázdne a ponúkajú tak možnosť dodržiavať vzdialenosti prirodzeným spôsobom.“

Okrem krásnych bielych pláží a teplého mora je ománsky Salalah vyhľadávaný aj pre kvalitné 5* all inclusive hotely ležiace priamo na pláži. Svoj oddych tu nájdu tak rodiny s deťmi, ako aj páry, ktoré milujú romantiku. Pretože práve na plážach priamo pred hotelmi sa zažívajú tie najkrajšie západy slnka. A pri troche šťastia je z móla pred obľúbeným Fanar hotelom možné zazrieť aj delfínov. A to už by mohol byť naozaj krásny Silvestrovský večer v hoteli, do ktorého za svojou dovolenkou v posledných rokoch vycestovali tisícky spokojných Slovákov.

fanar-hotel-and-residences_0a140370-1ae2-67b7.jpg

Do Ománu na Silvestra špeciálnym priamym letom len pre otestovaných

Aby Silvester v Ománe bol maximálne bezpečný, pripravila CK SATUR špeciálny priamy let z Bratislavy, ktorý je určený len pre otestovaných Slovákov, ktorí budú mať negatívny test na COVID-19. A to nie je všetko. Ako vysvetľuje Nora Fedorová, „lietadlo bude počas celého pobytu priamo na letisku v Salalahu. Ak by sa čokoľvek udialo, bude možnosť vrátiť klientov okamžite na Slovensko.“

Aktuálne platné podmienky pre vstup do Ománu

Len 8 hodín letu a ste v exotickom Ománe. Pre vstup do tejto krásnej a jednej z najbezpečnejších krajín sveta je potrebné:

• Vyplniť pred odletom online formulár a stiahnuť si aplikáciu Tarassud+

• Mať poistenie na COVID-19, ktoré kryje liečebné náklady na obdobie 1 mesiaca (možnosť zakúpiť v CK SATUR)

• Absolvovať PCR test na COVID-19 po prílete priamo na letisku v Salalah (deti do 15 rokov nemajú povinnosť test podstúpiť)

Jedna z najbezpečnejších krajín sveta

Približne štyridsať rokov dozadu sa tento chudobný kraj začal meniť na prosperujúci štát. Stalo sa tak najmä vďaka sultánovi Kábus bin Saida, ktorého podobizeň sa stala postupne súčasťou každodenného života Ománčanov a  zachytíte ju už v príletovej hale na letisku. Sultán v krajine postupne zaviedol systém, ktorý obyvateľom prináša mnohé benefity, vrátane oslobodenia od daní, bezplatného školstva a zdravotníctva či lacných palivových hmôt. Postupne krajinu premenil na jednu z najbezpečnejších, najbohatších a najvyspelejších krajín sveta, s dôrazom na zachovanie tradícii. Aj vďaka tomu si Omán zachoval čarovnú atmosféru a nájdete tu nádherné mešity, zelené oázy, vybudovanú infraštruktúru a kvalitné služby.

Modernizácia Ománu priniesla aj rozvoj turizmu. Ten v trojmiliónovej krajine síce rastie, ale pozvoľne, sultanát si na cudzincov ešte len zvyká, keďže do 80. rokov 20. storočia sa tam prakticky nedalo dostať, vstúpiť do krajiny ste mohli iba s povolením a na pozvanie miestnych, pričom cestovanie na vlastnú päsť bolo prakticky nemožné.

Aký suvenír si odniesť z dovolenky v Ománe?

Kadidlo, prípadne výrobky z neho. To predstavovalo v minulosti najväčšie bohatstvo Ománu, pretože najkvalitnejší kadidlovník pravý (Boswellia sacra) sa už od staroveku pestoval práve tu. Z kmeňa tohto stromu sa získava vonná živica, ktorá sa používala pri rôznych náboženských obradoch v starom Egypte, Grécku, Ríme a tiež na Blízkom východe. Vďaka obchodovaniu s kadidlom sa z Ománu stala jedna z najbohatších krajín staroveku, kadidlo sa cenilo viac než zlato - panovalo totiž presvedčenie, že pri jeho pálení sa kadidlový dym vznáša k Bohu ako príjemná vôňa duše. Kadidlo (olibanum) je v Ománe dodnes súčasťou každodenného života. Pri prechádzke po miestnom trhu Al Haffa v Salalahu jeho jemnú sladko-korenistú dymovú vôňu ucítite na každom kroku.

kadidlovnik_c0a80301-1b32-7bc4.jpg

Omán je krásny, o tom niet pochýb. Aktuálne je jednou z mála krajín, ktoré sú pre cestovanie a dovolenkovanie bezpečné a dostupné. Oveľa viac informácií a inšpirácie o Ománe môžete načerpať aj z relácie Za hranicami venovanej objavovaniu Ománu.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok