Česko zakázalo vývoz alkoholu do celého sveta

SITA, TASR, TA3
21.9.2012 11:12

Český minister zdravotníctva Leoš Heger vyhlásil vo štvrtok okamžitý zákaz vývozu liehovín s obsahom alkoholu vyšším ako 20 percent na všetky svetové trhy. Heger o tom informoval po skončení mimoriadneho zasadnutia vlády premiéra Petra Nečasa.

Česko zakázalo vývoz alkoholu do celého sveta
SITA

Jeho kabinet tak chcel predísť situácii, kedy by export tvrdého alkoholu pre metanolovú aféru v Českej republike zakázala priamo Európska únia. Opatrenie začalo platiť krátko po 19:30 SELČ.

"Alternatívou bolo zavedenie tohto opatrenia zo strany EÚ na dva mesiace. Vláda zvolila možnosť, kedy bude mať opatrenie vo svojich rukách," vysvetlil rýchle rozhodnutie kabinetu premiér Nečas. Minister pôdohospodárstva Petr Bendl dodal, že Česká republika dokáže problém vlastnými silami vyriešiť v horizonte niekoľkých dní, "maximálne týždňa".

Ako bude postupovať obnova dôvery v český alkohol na zahraničných trhoch, bude podľa Nečasa primárne závisieť na českom trhu. Minister Bendl doplnil, že všetky kompetentné orgány by sa mali venovať kontrole prípadného vývozu alkoholu za hranice Českej republiky.

Pre českých výrobcov tvrdého alkoholu je jedným z najväčších zahraničných trhov Slovensko, to už ale predtým dovoz alkoholu z Česka zakázalo, podobne ako Poľsko. Podľa Nečasa rovnaký krok možno zavedie aj Európska únia ako celok. "Úplne vylúčiť sa to nedá, pretože prísľuby sú iba ústne. Ale nepredpokladám, že by sa to stalo," uviedol premiér.

České ministerstvo zdravotníctva ešte pred necelým týždňom rozhodlo o zákaze predaja tvrdého alkoholu na území celej krajiny po tom, ako sa vyskytli prípady otráv metanolom z pančovaného alkoholu. Na otravu metanolom zomrelo v krajine už 23 ľudí, ďalších 35 je hospitalizovaných.

Tvrdý alkohol sa začne v Česku opäť predávať pravdepodobne koncom budúceho týždňa. Fľaše s ním budú mať nové kolky, ktoré už schválil minister financií. Novinkou majú byť takzvané "rodné listy" liehovín, ktoré umožnia vystopovať pôvod použitého etanolu.

Nemocnice zapĺňajú opilci, chcú sa otestovať

České nemocnice začali v týchto dňoch húfne navštevovať podnapití ľudia, ktorí majú obavy, že sa otrávili metylalkoholom. Žiadajú preto lekárov, aby ich otestovali, väčšinou však ide o falošný poplach.

"Ľudia prichádzajú s obyčajnou opitosťou. Motá sa im hlava, niekedy horšie vidia, zvracajú," cituje agentúra Mediafax Petra Svobodu, šéfa nemocnice v moravskom Kyjove. Lekári ale podľa neho všetkým prípadom venujú patričnú pozornosť, keďže príznaky otravy metanolom sú veľmi variabilné.

Svoboda na jednej strane strach ľudí chápe, nerozumie však tomu, prečo napriek súčasnej situácii ľudia stále vyhľadávajú podozrivý lacný alkohol. "Asi to už fyzicky potrebujú, sú závislí," myslí si riaditeľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok