Začali platiť prísnejšie pravidlá pre lyžiarske strediská. Treba test

TA3 TASR
14.12.2020 07:54

Od pondelka platia sprísnené pravidlá pre lyžiarske strediská, vleky a hotely. Tí, ktorí sa rozhodnú ich navštíviť musia mať negatívny výsledok testu na koronavírus nie starší ako 72 hodín.

Hotely, vleky a lanovky

Od pondelka sa sprísnili podmienky pre hotely, vleky a lanovky. Od návštevníkov sa vyžaduje negatívny test na ochorenie COVID-19. Zmeny priniesla vyhláška úradu verejného zdravotníctva.

Návštevníci stredísk nad desať rokov potrebujú negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako 72 hodín, v lanovkovej kabínke môže byť len jedna osoba, prípadne členovia jednej domácnosti. Návštevníci hotelov musia mať takisto negatívne testy, zároveň nie je umožnené stravovanie v spoločných priestoroch. Prevádzkovatelia tiež musia vo zvýšenej miere zabezpečiť čistotu, upratovanie a dezinfekciu priestorov.

Slovensko je podľa ministra dopravy Andreja Doležala jedinou krajinou, ktorá povoľuje zimné strediská a hotely iba s testom. To, aby na lanovke boli len ľudia s negatívnym testom, je podľa neho na zodpovednosti strediska. Dúfa, že pomoc cestovnému ruchu sa zrealizuje ešte tento rok.

Od zimy nemajú veľké očakávania

Schéma pomoci pre cestovný ruch je vo finále, podľa jeho slov z konca minulého týždňa vie rezort spustiť pomoc do 200 000 eur na žiadateľa. Pomoc chce spustiť ešte tento rok, situáciu v tomto segmente označil za katastrofálnu. Na pomoc cestovnému ruchu by nateraz malo ísť 100 miliónov eur.

Zimná sezóna bude skôr o prežití, aj to sa týka len časti podnikov a zamestnávateľov, ktorí sa nachádzajú v zimných strediskách, uviedol prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák s tým, že od zimy nemajú veľké očakávania. Rezervácie v hoteloch sú zatiaľ minimálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok