NBS: Finančný sektor pocítil v 1. polroku 2012 oživenie

TASR
21.9.2012 10:13

Slovenský finančný sektor zaznamenal v prvom polroku 2012 oživenie. Pomerne priaznivý bol tiež vývoj slovenskej ekonomiky. V úvode ôsmeho dňa rokovania siedmej schôdze Národnej rady (NR) SR to dnes uviedol guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch.

NBS: Finančný sektor pocítil v 1. polroku 2012 oživenie
SITA

Guvernér prišiel do parlamentu predstaviť poslancom Správu o stave a vývoji finančného trhu za rok 2011. Krátko sa však venoval aj situácii na finančnom trhu v prvom polroku 2012. Finančný sektor v tomto období pociťoval podľa jeho slov krízu. "Poklesol však negatívny vplyv jej dopadov," podotkol Makúch.

Počas roku 2011 stabilitu finančného sektora na Slovensku vývoj v externom prostredí skôr zhoršoval, ako zlepšoval. Väčšina sektorov domáceho finančného trhu tak zaznamenala najmä v druhom polroku 2011 pokles aktív alebo výrazné spomalenie rastu. V druhom polroku sa spomaľoval aj medziročný rast ziskovosti.

V prvom polroku pokračovali viaceré pozitívne trendy, ktoré začali ešte v roku 2010. Najmä v prvom štvrťroku bolo zaznamenané zlepšovanie ekonomického vývoja na Slovensku i v zahraničí. V tomto období došlo aj k určitej stabilizácii na globálnych finančných trhoch. V rámci aktivít domáceho bankového sektora výraznejšie rástli najmä úvery domácnostiam.

Počas dnešného dňa čaká na poslancov v pléne ešte rokovanie o poslaneckých návrhoch zákonov, ktorých sú na zozname štyri desiatky. Predpoludním príde na rad hlasovanie o už prerokovaných bodoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok