Rusi otestovali svoje námorné sily, strieľali z ponorky Monomach

TA3 SITA
12.12.2020 17:56

Ruská jadrová ponorka v rámci testu úspešne vystrelila štyri medzikontinentálne balistické strely. Ministerstvo obrany informovalo, že ponorka Vladimir Monomach z tichomorskej flotily v rýchlom slede vystrelila z podvodnej pozície v Ochotskom mori štyri strely Bulava. Ich falošné hlavice zasiahli stanovené ciele na strelnici Čiža v Archangeľskej oblasti.

Rusi otestovali svoje námorné sily, strieľali z ponorky Monomach
SITA/AP

Vladimir Monomach je jedna z nových jadrových ponoriek triedy Borej, ktoré unesú 16 striel Bulava a majú slúžiť ako jadro námornej zložky národných jadrových síl v nasledujúcich desaťročiach.

Sobotňajšiemu testu predchádzali v stredu rozsiahle cvičenia strategických jadrových síl. V rámci manévrov jadrová ponorka cvične odpálila medzikontinentálnu balistickú strelu z Barentsovho mora, zo zariadenia Pleseck odpálili pozemnú balistickú strelu a strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95 vystrelili riadené strely na testovacie ciele v Arktíde.

Séria manévrov so strelami prichádza menej ako dva mesiace pred tým, ako začiatkom februára vyprší Nová dohoda START o strategických zbraniach medzi Ruskom a USA. Moskva a Washington diskutovali o jej možnom predĺžení, ale zatiaľ sa im nepodarilo prekonať rozdiely.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok