Extrémizmus i priestupky. Na proteste musela zasiahnuť polícia

TA3 TASR
12.12.2020 17:40

Polícia musela počas sobotného protestu proti vláde a pandemickým opatreniam na Hodžovom námestí v Bratislave viackrát zasahovať. Celkovo predviedla 12 ľudí, pričom v troch prípadoch ide o podozrenie z trestného činu drogovej trestnej činnosti, nebezpečného vyhrážania a prejavov extrémizmu.

Extrémizmus i priestupky. Na proteste musela zasiahnuť polícia
TASR/Pavol Zachar

Po proteste riešia priestupky

Ostatné osoby sa dopustili priestupku zo zákona o zhromažďovacom práve. Uviedla to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Martiniaková. Polícia zároveň vyhodnocuje viaceré audiovizuálne záznamy vyhotovené v priebehu zhromaždení, aby zadokumentovala protiprávne konania. "Stotožnené osoby z verejných zhromaždení, ktoré sa pohybovali bez rúška, budú pre podozrenie z priestupku oznámené Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý je príslušný na prejedanie takéhoto priestupku," uviedla Martiniaková.

V otázkach zhromažďovacieho práva budú podľa jej slov stotožnené osoby oznámené príslušnému okresnému úradu na prejedanie priestupku.

V Bratislave polícia evidovala napriek vyhlásenému núdzovému stavu a s tým súvisiacemu zákazu zhromažďovania sa viac ako šiestich osôb konanie piatich verejných zhromaždení. Z toho dve boli podľa polície oficiálne oznámené bratislavskej mestskej časti Staré Mesto.

Bez rúšok o falošnej pandémii

KR PZ v Bratislave podľa Martiniakovej pripravilo bezpečnostné opatrenie zamerané na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejného poriadku. "Do bezpečnostného opatrenia bol vyčlenený dostatočný počet policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície," uviedla hovorkyňa.

Polícia avizovala, že v prípade spáchania priestupku v súvislosti s porušením opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR môže príslušný regionálny úrad sankcionovať osobu do výšky 1659 eur a v blokovom konaní do 1000 eur. "Ak sa na tomto zhromaždení zúčastní osoba pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19, ktorá nedodržiava karanténu, dopúšťa sa trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby (trestná sadzba štyri až desať rokov)," uviedla Martiniaková.

Na Hodžovom námestí sa v sobotu konal protest proti vláde Igora Matoviča a proti pandemickým opatreniam. Pred Prezidentský palác prišlo niekoľko stoviek ľudí. Väčšina z nich nemala na sebe ochranné rúška. Nemali ich ani poslanci národnej rady za ĽSNS Marian Kotleba a Milan Mazurek, europoslanec Milan Uhrík či bývalý parlamentný poslanec Peter Marček, ktorí sa postavili pred ľudí. Rečníci spochybňovali protipandemické opatrenia, testovanie ľudí na ochorenie COVID-19, ochranné rúška, vakcínu i očkovanie. Protestujúci kričali protivládne heslá a žiadali jej demisiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok