USA schválili použitie vakcíny, s očkovaním začnú zrejme čoskoro

TA3 TASR
12.12.2020 07:43

Koronavírusom sa vo svete nakazilo už viac ako 70 miliónov ľudí. Najviac zasiahnutou krajinou sú Spojené štáty, kde sa zrejme čoskoro začne s očkovaním. USA totiž schválili mimoriadne použitie vakcíny od farmaceutických firiem Pfizer a BioNTech. Podľa prezidenta Donalda Trumpa ide o skvelú správu a s očkovaním sa začne v priebehu víkendu.

Ako prví vakcínu dostanú zdravotníci

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v piatok definitívne schválil núdzové použitie vakcíny proti novému koronavírusu, ktorú vyvinuli spoločnosti Pfizer a BioNTech. Spojené štáty sa tak stali v poradí piatou krajinou sveta, ktorá dala zelenú použitiu tejto očkovacej látky: po Británii, Kanade,  Bahrajne a Mexiku. Poradný výbor americkej vlády schválil vakcínu Pfizer-BioNTech vo štvrtok. Administratíva dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa údajne vyvíjala silný tlak na vedenie FDA, aby o tom rozhodlo ešte v priebehu piatka. Trump údajne požadoval odstúpenie šéfa FDA Stephena Hahna, ak by k tomu v uvedenom termíne nedošlo.

Príslušné oznámenie FDA, ktoré otvára cestu k hromadnému očkovaniu proti koronavírusu v USA, bolo zverejnené v piatok pred 22.00 h miestneho času. "Povoľujem núdzové použitie vakcíny proti COVID-19 od (spoločností) Pfizer-BioNTech ako preventívneho prostriedku proti COVID-19," uviedla hlavná expertka FDA Denise Hintonová v liste vedeniu firmy Pfizer.

Šéf FDA Hahn označil schválenie vakcíny za významný krok v boji proti ničivým následkom pandémie v USA. Očkované budú môcť byť osoby staršie než 15 rokov, začať by sa malo už v najbližších dňoch. Ako prví vakcínu dostanú zdravotníci a obyvatelia domovov sociálnych služieb.

USA si zatiaľ predobjednali 100 miliónov dávok tejto vakcíny, ktorá sa aplikuje v dvoch dávkach. Toto množstvo by teda malo stačiť pre 50 miliónov ľudí. Podľa zistení FDA je vakcína Pfizer-BioNTech bezpečná a má viac ako 90-percentnú účinnosť vo všetkých vekových skupinách vrátane najviac ohrozených starších a chorých ľudí. V USA od začiatku pandémie zaznamenali už takmer 16 miliónov prípadov nákazy a skoro 300 000 súvisiacich úmrtí.

Zomrelo takmer 1,6 milióna ľudí

Novým koronavírusom sa vo svete nakazilo už viac ako 70 miliónov ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok večer zverejnila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorá monitoruje priebeh súčasnej pandémie. Uvedený počet zahŕňa len potvrdené prípady nákazy a skutočný počet infikovaných je pravdepodobne vyšší.

Na komplikácie súvisiace s koronavírusovým ochorením COVID-19 zomrelo podľa JHU po celom svete už takmer 1,6 milióna ľudí. Najvyšší počet nakazených aj úmrtí spomedzi všetkých krajín sveta majú Spojené štáty, kde zaznamenali už viac ako 15,7 milióna infekcií a takmer 300 000 obetí na životoch. Na druhom a treťom mieste na svete v počte nakazených sú India a Brazília s 9,8, respektíve so 6,8 milióna prípadmi.

Novým koronavírusom sa vo svete nakazilo už viac ako 70 miliónov ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok večer zverejnila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorá monitoruje priebeh súčasnej pandémie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok