Vzťahy sa zhoršujú. EÚ sa zhodla i na sankciách voči Turecku

TA3 TASR
11.12.2020 12:38

Za "zaujatú" a "protiprávnu" označilo Turecko v piatok prípravu rozširovania sankcií Európskej únie voči tamojšej vláde v súvislosti so sporom okolo ložísk zemného plynu a ropy vo východnom Stredozemí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Vzťahy sa zhoršujú. EÚ sa zhodla i na sankciách voči Turecku
TASR/AP

Lídri krajín EÚ v piatok nadránom počas summitu v Bruseli vyzvali ministrov zahraničných vecí členských štátov na zostavenie zoznamu ďalších tureckých mien v súvislosti so zavedením "reštriktívnych opatrení". "Turecko sa, bohužiaľ, zapája do jednostranných krokov a provokácií a stupňuje svoju rétoriku voči EÚ, jej členským štátom a európskym lídrom," uviedlo 27 lídrov EÚ v spoločnom vyhlásení zo summitu.

Na prijatie ráznejších krokov voči Turecku apelujú najmä Cyprus, Grécko a Francúzsko, približuje AFP. Naopak, najmä Nemecko, Taliansko a Poľsko sú proti rozširovaniu sankcií alebo uvaleniu obchodného embarga na Turecko, ktoré je členským štátom NATO.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tiež v piatok povedal, že sankcie Spojených štátov voči Ankare pre nákup ruských obranných systémov sú prejavom "neúcty" ku "dôležitému spojencovi NATO," píše agentúra Reuters s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu.

"Turecko sa, bohužiaľ, zapája do jednostranných krokov a provokácií a stupňuje svoju rétoriku voči EÚ, jej členským štátom a európskym lídrom," uviedlo 27 lídrov EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok