PR správa Spoločnosť

Veda a moderné technológie dávajú pacientom s amputovanými končatinami viac ako len stratenú mobilitu

PR
14.12.2020 06:10

Samostatnosť a sebestačnosť patria medzi základné vlastnosti, ktoré strácajú pacienti s amputovanými končatinami. Súčasné technológie a vedecké poznatky im za použitia moderných materiálov vrátia viac ako len mobilitu. Dodávajú im stratenú istotu, možnosť pracovať, športovať, starať sa o svojich blízkych a vrátiť sa naplno do života.

Veda a moderné technológie dávajú pacientom s amputovanými končatinami viac ako len stratenú mobilitu
blatchford.co.uk

Technologická vyspelosť, v ktorej žijeme, sa premieta do všetkých sfér nášho života. Či je to doprava, informačné technológie alebo zdravotníctvo. Pri pohľade na človeka, ktorému dokážete vrátiť možnosť chodiť, majú tieto pokroky nevyčísliteľnú hodnotu. Stále viac z týchto produktov sa stáva dostupných aj pre slovenských pacientov. Slovenská spoločnosť European Prosthetic & Orthotic Center sa zamerala na pacientov s amputovanými končatinami. Späť k aktívnemu životu im pomáha s jedinečnými protetickými kolennými kĺbmi a končatinami od anglického výrobcu Blatchford. Ich majitelia môžu behať, hrať hokej, volejbal, dokonca aj surfovať.

foto2_0a140370-5ff6-2b43.jpg

Veda, technológie a zameranie na človeka

Vedecké poznatky, najkvalitnejšie materiály a najmodernejšie technológie sa vo vývojárskej dielni spájajú do jedného produktu. Ortopéd pacientovi poradí, ktorý z portfólia produktov je preňho najvhodnejší. Podľa jeho ďalšieho zdravotného stavu, životného štýlu a očakávaní, ktoré od protézy má. V kombinácii s požiadavkami ortopedického technika sú produkty prispôsobené na mieru individuálnym potrebám pacienta. Každý detail je prepracovaný a testovaný výskumným a vývojovým tímom, klinickými odborníkmi a odborníkmi medzi samotnými pacientami. Pri vývoji spolupracuje spoločnosť aj s univerzitami a nezávislými výskumníkmi.

orion-3_0a140370-6040-fdd2.jpg

K dokonalosti

Vybraný produkt je možné doladiť k dokonalosti. Protetikovi napríklad systém umožňuje naprogramovať kolenný kĺb na dosiahnutie ideálneho výsledku pri chôdzi s ohľadom na jej rýchlosť. Od veľmi pomalej až po veľmi rýchlu. Rovnako zohľadňuje hmotnosť pacienta. Zabezpečí mu stabilitu na rôznych terénoch, svahoch či schodoch. Toto je dôležité nielen pri športe, ale napríklad aj pri starostlivosti o vlastné deti, alebo pri prácach v teréne.

Ľahké protetické končatiny poznáme najmä z fotografií a videí hendikepovaných športovcov, ktorí reprezentujú myšlienku, že strata končatiny dnes už nemusí byť prekážkou. Dokazujú to aj protetické končatiny Blatchford, ktorých majitelia pravidelne plávajú, hrajú golf, lyžujú či behajú maratóny. Vybrané modely sú zamerané špeciálne na potreby športovcov. Umožňujú beh či bicyklovanie bez potreby meniť protézu alebo ju pri každej aktivite inak upravovať. Protetické končatiny Blatchford variabilne reagujú na rýchlosť pohybu a pomáhajú majiteľovi s lepšou stabilitou a rovnováhou.

foto-3_0a14036f-606b-549b.jpg

Okrem vrátenej mobility títo pacienti získavajú späť aj možnosti plnohodnotného sociálneho kontaktu a pracovnej sebarealizácie. Takí pacienti výrazne menej trpia duševnou nespokojnosťou so svojím životom a v neposlednom rade nezaťažujú sociálny systém krajiny.

Pozrite si motivujúci príbeh Fabia

Surfer Fabio sa narodil s ľavou končatinou skrátenou o 17 cm. Napriek hendikepu od detstva rád športuje. Behá, hrá basketbal a aktívne surfuje. V krátkej dokrútke opisuje, ako to zvláda s ľahkou protetickou končatinou Elite 2.

prostetic-4-5_0a140371-6132-609d.png

Spoločnosť Blatchford bola založená v Londýne v roku 1890 a má za sebou dlhú históriu prvenstiev. Priniesla úplne prvý komerčne dostupný hydraulický členok, prvý mikroprocesorom ovládaný hydraulický členok a prvý plne integrovaný systém končatín na svete.

Blatchford je mnohonásobne oceneným výrobcom najpokročilejšej protetickej technológie na svete. Priekopnícka technológia Blatchford získala prestížne ocenenia vrátane Queen’s Award, MacRobert Award, German Design Award a Medical Design Excellence Award v USA.

Oficiálnym predajcom produktov Blatchford na Slovensku je spoločnosť European Prosthetic & Orthotic Center založená v roku 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok