EÚ predĺžila sankcie voči Rusku, ktoré uvalila po anexii Krymu

TA3 TASR
10.12.2020 23:24

Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ v rámci summitu v Bruseli odobrili predĺženie sankcií voči Ruskej federácii o ďalších šesť mesiacov, do 1. júla 2021. Informoval o tom hovorca predsedu Európskej rady Barend Leyts na svojom účte na Twitteri.

Leyts spresnil, že lídri počas tematického bloku venovanom zahranično-politickej agende hovorili o potrebe nových vzťahov medzi EÚ a Spojenými štátmi a o predĺžení sankcií proti Rusku. Sankcie ešte musia potvrdiť ministri členských krajín vo formáte Rady EÚ.

Šéfovia štátov a vlád sa rozhodli rozšíriť sankcie voči Rusku, ktorých platnosť sa končí koncom januára 2021. Sankcie budú predĺžené do 31. júla 2021 a o ich ďalšom osude rozhodnú lídri na budúcoročnom júnovom summite EÚ. Ide o sankcie, ktoré Únia zaviedla v roku 2014 po ruskej anexii polostrova Krym. Odvtedy členské štáty tieto sankcie pravidelne predlžujú, väčšinou s odkazom na nerešpektovanie Minských mierových dohôd.

V praxi tieto sankcie viedli k zastaveniu rokovaní o zrušení vízovej povinnosti, odkladu novej základnej dohody o spolupráci medzi oboma stranami, zmrazeniu aktív a víz pre viacerých vysokopostavených ruských vládnych úradníkov a k cieleným obchodným, finančným a vojenským obmedzeniam. Moskva v reakcii na sankcie EÚ zakázala dovoz potravín z členských krajín Únie do Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok