Fico a Hollande sa zhodli v názoroch na euro, eurozónu a EÚ

SITA, TA3
20.9.2012 17:40

Dôležité vo francúzsko-slovenských vzťahoch je to, že máme rovnaké názory na význam eura, eurozóny a Európskej únie, vyhlásil slovenský premiér Robert Fico vo štvrtok po stretnutí s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v Elyzejskom paláci v Paríži.

Ako uviedol, v týchto projektoch obe strany vidia budúcnosť a preto urobia všetko preto, aby prežili a boli úspešné. "Robíme veci, ktoré sú ťažké tak vo Francúzsku ako na Slovensku. Musíme robiť poriadok s verejnými financiami, hoci to niekedy bolí, musíme súčasne vytvárať predpoklady na hospodársky rast, ale bez týchto krokov to nepôjde," vyhlásil Robert Fico.

Prezident Hollande po stretnutí spresnil, že témou rokovaní so slovenským premiérom bola banková únia a európsky rozpočet. "Bude musieť byť dosť zdrojov na to, aby bol (rozpočet, pozn. red.) schopný financovať Spoločnú poľnohospodársku politiku a kohéznu politiku,“ povedal Hollande.

Na stretnutí rokovali aj o bilaterálnych vzťahoch medzi oboma krajinami. Fico ďalej uviedol, že vidí veľký priestor na ich rozvoj a zintenzívnenie, a to najmä v oblasti nukleárnej energie. "Verím, že ak dôjde k oficiálnej návšteve pána prezidenta na Slovensku, dôjde aj k naplneniu strategického partnerstva, a určite bude príležitosť poďakovať pánovi prezidentovi za podporu, ktorú dnes vyslovil v súvislosti s odstavovaním Jaslovských Bohuníc," konštatoval Fico, ktorý pri príležitosti návštevy Elyzejského paláca pozval Hollanda na oficiálnu návštevu Slovenska.

Spoločné priemyselné projekty, ktoré sa týkajú civilného využitia jadra, potvrdil aj francúzsky prezident. "Sú to projekty, pri ktorých francúzske spoločnosti sú pripravené pomôcť a byť prítomné, ak s tým slovenské orgány budú súhlasiť," vyhlásil Hollande. Zároveň podotkol, že so slovenským premiérom majú spoločné politické tričká. "Preto v tomto duchu s ním budem spolupracovať," dodal na záver.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok