Systematicky likvidujeme celé gastro. Sulík kritizoval opatrenia

TA3 SITA TASR
10.12.2020 12:26

Opatrenia štátu v boji proti koronavírusu považuje minister hospodárstva Richard Sulík za absurdné a paradoxné. "Nedávajú vnútornú logiku," uviedol na tlačovej besede. Opatrenia kritizovala aj iniciatíva Pomoc pre gastro, podľa ktorej hlboko zasiahnu celý gastrosektor.

Reštaurácie sú na dne

Sulík opakovane kritizoval postup štátu smerom k reštauráciám a poprosil hlavného hygienika, aby zvážil už ohlásene opatrenia. "My systematicky likvidujeme celý gastro segment," skonštatoval.

Reštaurácie sú podľa neho na dne a pomoc, ktorú dostávajú, je slabá a pomalá. Podľa ministra hospodárstva by sa mal štát zamerať na okresy, kde sa pandémia dostáva mimo kontroly, ako napríklad v Púchove. V piatok čaká Sulíka rokovanie so zväzmi o avizovanom testovaní firiem s viac ako 500 zamestnancami. Podľa prvotných informácií označujú takýto krok ako náročný až nemožný.

Hlboko zasiahnu celý sektor

Aktuálne opatrenia vlády hlboko zasiahnu celý, už aj tak koronakrízou zdevastovaný gastrosektor. Fungujúce terasy boli pre mnohé prevádzky jedinou šancou a nádejou, že by mohli prežiť túto zimu a ďalšie mesiace. Uviedla to Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

Fungovanie terás v reštauráciách sa od piatka zakáže. Jedlo budú môcť vydávať už len so sebou. Podľa Koreny je jasné, že podnikatelia v gastrobiznise budú mať nasledujúci mesiac minimálne, ak vôbec nejaké tržby z výdaja jedál cez okienko, čo im absolútne nebude stačiť na výdavky v podobe nájomného, energií, odvodov či platov zamestnancov.     

Zdôraznila, že ak vláda plánuje uzatvoriť prevádzky, mala by urýchlene zverejniť kompenzácie za straty, ktoré týmto podnikatelia utrpia, pretože prichádzajú o živobytie. "Odmietame zovšeobecňovanie, že celý gastrosektor nedodržiava opatrenia a štandardné pravidlá podnikania," podčiarkla Koreny.

Nebudú sa nečinne prizerať

"Nebudeme sa viac nečinne prizerať likvidácii nášho podnikania. Vyzývame vládu na čele s premiérom Igorom Matovičom na dialóg. Nemôže ďalej nečinne sledovať krachujúce podniky, musí zastaviť proces masívneho prepúšťania, ktorý poznačí tisícky rodín a detí," poznamenala.     

Vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu, upozornila Koreny, odvolávajúc sa na Ústavu SR.     

Dodala, že v nasledujúcich dňoch budú gastropodnikatelia iniciovať preskúmanie, či opatreniami zverejnenými 9. decembra neprišlo k úmyselnému konaniu, pri ktorom bol jednej skupine podnikateľov umožnený neoprávnený prospech. "Je nevyhnutné, aby vláda vyčlenila nášmu sektoru okamžitú finančnú pomoc a pomohla mu aj ďalšími podpornými riešeniami, ako sú napríklad zvýšenie kompenzácií vypočítaných z minuloročných tržieb, vouchery so zľavou na konzumné v reštauráciách či úprava podpory nájomného, ale aj ďalšie," uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok