Nemocnice majú problémy, hlásia desiatky nakazených zdravotníkov

TA3 SITA
10.12.2020 09:43

Situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica sa zhoršuje. Zle je na tom aj Fakultnej nemocnici v Trnave.

Nemocnice majú problémy, hlásia desiatky nakazených zdravotníkov
TASR/Ján Krošlák ilustračné

61 pozitívne testovaných

V stredu 9. decembra evidovali v banskobystrickej nemocnici 61 pozitívne testovaných zamestnancov, čo je o dvoch viac oproti maximu zo začiatku novembra. Okrem toho s podozrením z nákazy je v karanténe 22 zamestnancov.

Ako uviedla hovorkyňa FNsP FDR, z pozitívne testovaných zamestnancov je deväť lekárov. „Problém je hlavne s chýbajúcim stredným personálom, ako sú zdravotné sestry,“ doplnila hovorkyňa.

V nemocnici je aktuálne s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 57 pacientov, z toho deviati sú na umelej pľúcnej ventilácii. V najväčšej krajskej nemocnici vyžadujú pred ambulantným vyšetrením, ako aj pri príjme na plánovanú hospitalizáciu alebo operáciu negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19.

V Trnave na hranici kapacít

Fakultná nemocnica v Trnave je už na hranici svojich kapacít, ale jej zamestnanci ešte dokážu situáciu zvládať. V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 to povedal riaditeľ nemocnice Vladislav Šrojta.

Nemocnica má podľa Šrojtu 86 zamestnancov s ochorením COVID-19, z toho je až 47 sestier. „Je to náš najväčší problém, potýkame sa hlavne s nedostatkom sestier, teda toho obslužného medicínskeho personálu,“ povedal vo videu, ktoré nemocnica zverejnila. V nemocnici je podľa riaditeľa Šrojtu aktuálne hospitalizovaných 86 pacientov s ochorením COVID-19, jedenásť z nich je na umelej pľúcnej ventilácii. Nemocnica má reprofilizovaných 130 lôžok pre pacientov s COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok