Hviezdna loď letela vysoko, ale explodovala. Musk je spokojný

TA3 TASR
10.12.2020 07:48

Spoločnosť SpaceX v stredu v americkom štáte Texas uskutočnila skúšobný let rakety Starship, ktorá dosiahla výšku 12,5 kilometra, čo je takmer 100-krát viac ako počas predchádzajúceho testu, no pri pristátí explodovala.

Raketa Starship by pritom podľa zakladateľa spoločnosti SpaceX Elona Muska mala do šiestich rokov dopraviť ľudí na Mars. Musk aj napriek neúspešnému ukončeniu stredajšieho testu s ním vyjadril spokojnosť. "Získali sme všetky údaje, ktoré sme potrebovali," napísal na Twitteri.

Raketa po približne 6,5-minútovom lete zmenila smer a začala klesať. Po tvrdom dosadnutí na zemský povrch však explodovala. Príčinou tvrdého pristátia bol podľa Muska nízky tlak v palivovej nádrži. Pri dvoch predchádzajúcich tohtoročných skúšobných letoch sa použili iné prototypy rakety Starship, ktoré dosiahli výšku 150 metrov.

V roku 2019 predošlý prototyp menších rozmerov s názvom Starhopper dosiahol takisto výšku 150 metrov a následne pristál. Niekoľko predošlých prototypov explodovalo počas statických testov na zemi. Starship je vrchný stupeň kozmickej lode, ktorá má absolvovať lety na Mesiac a Mars. Bude umiestnená na nosnej rakete Super Heavy, ktorá je vo vývoji. Výška celej rakety bude 120 metrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok