Situácia je kritická, viaceré krajiny predlžujú núdzový stav

TA3 TASR
9.12.2020 19:45

Českí poslanci rokujú o opätovnom predĺžení núdzového stavu. Ten súčasný by sa mal skončiť v sobotu 12. decembra. Pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu však vláda žiada o jeho predĺženie o ďalších tridsať dní, teda až do začiatku januára.

Poslanci dolnej komory českého parlamentu rozhodli v stredu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu o predĺžení núdzového stavu do 23. decembra. Informoval o tom spravodajský portál ČT24. Vláda pôvodne navrhovala predĺžiť núdzový stav o 30 dní - až do 11. januára. Tento návrh však nezískal dostatočnú podporu. Návrh predĺžiť núdzový stav do 23. decembra podporilo 53 z 98 prítomných členov Poslaneckej snemovne.

Vláda núdzový stav vyhlásila začiatkom októbra a pôvodne mal trvať do 3. novembra. Poslanci však koncom októbra schválili jeho predĺženie o 17 dní a 19. novembra súhlasili s ďalším predĺžením do 12. decembra. Vláda zakaždým žiadala predĺženie o ďalších 30 dní.

Vicepremiér Jan Hamáček pred samotným hlasovaním varoval, že bez predĺženia núdzového stavu by skončila väčšina opatrení a došlo by tak k zhoršeniu epidemiologickej situácie, píše spravodajský server Novinky.cz. Núdzový stav môže vláda v ČR vyhlásiť maximálne na 30 dní, na každé ďalšie predĺženie však už potrebuje súhlas Poslaneckej snemovne, teda dolnej komory parlamentu. Od začiatku pandémie v Česku potvrdili už 556.927 infikovaných a 9136 úmrtí spojených s ochorením COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok