Boj som prehral, povedal o testovaní premiér. Čaputová reagovala

TA3 SITA TASR
9.12.2020 18:26

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii uviedol, že s prezidentkou Zuzanou Čaputovou prehral súboj o plošné testovanie.

Boj som prehral, povedal o testovaní premiér. Čaputová reagovala
TASR/Jaroslav Novák

Premiér: Dobrovoľné testovanie nefunguje

Doplnil, že on o plošné testovanie bojoval, preto ústredný krízový štáb rozhodol o troch kolách testovania v decembri. ministerstvu hospodárstva sa úloha získať cez výberové konania antigénové testy nepodarila.

„Dnes, touto chvíľou, priznávam prehru najmä s pani prezidentkou, ktorá aj v posledný deň pred plošným testovaním vyzývala na dobrovoľnosť,“ povedal. Podľa neho robila všetko preto, aby sa plošné testovanie neuskutočnilo, aj keď sa nakoniec konalo. Podotkol, že dobrovoľné testovanie nefunguje.

„Ten protivietor bol mimoriadne silný. Keď sa na čelo protivetra postaví pani prezidentka, keď minister hospodárstva nezabezpečí testy, ktoré máte použiť na plošné testovanie, zostane vám iba jediné riešenie, a to lockdown, po ktorom aj pani prezidentka volala,“ konštatoval.

Apelovala, aby sa nehrozilo sankciami

Prezidentka Zuzana Čaputová vníma stredajšie výroky premiéra Igora Matoviča ako snahu prehodiť zodpovednosť za svoje rozhodnutia na niekoho iného. Podotkla, že s predsedom vlády žiadny súboj neviedla, ani sa nevyjadrovala proti testovaniu na ochorenie COVID-19. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

"Prezidentka žiaden súboj s premiérom neviedla. Nikdy sa nevyjadrovala proti testovaniu. Apelovala na to, aby ľuďom nebolo hrozené sankciami," zdôraznil Strižinec.

Prezidentka podľa neho verí, že krízový štáb obmedzenie mobility navrhol po zrelej úvahe a v súlade s odporúčaniami odborníkov. "Po tom, čo nie sú nakúpené testy a epidemiologická situácia na Slovensku sa výrazne zhoršuje, je avizované obmedzenie mobility očakávané rozhodnutie," doplnil Strižinec.

"Prezidentka žiaden súboj s premiérom neviedla. Nikdy sa nevyjadrovala proti testovaniu. Apelovala na to, aby ľuďom nebolo hrozené sankciami," zdôraznil v reakcii prezidentkin hovorca Strižinec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok