Francúzi si postavia obrovskú lietadlovú loď s jadrovým pohonom

TA3 SITA
9.12.2020 14:39

Francúzsko postaví novú lietadlovú loď s jadrovým pohonom, ktorá do roku 2038 nahradí plavidlo Charles de Gaulle. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že rozhodnutie použiť spomenutý pohon súvisí s klimatickou stratégiou "krajiny galského kohúta", keďže vyprodukuje menej emisií v porovnaní s motorovou naftou.

Francúzi si postavia obrovskú lietadlovú loď s jadrovým pohonom
SITA/AP

Nová francúzska lietadlová loď bude mať približne 70-tisíc ton a dĺžku 300 metrov, čo je zhruba 1,5-krát viac ako Charles de Gaulle, ktorú v ostatných rokoch podľa francúzskych prezidentských poradcov nasadili na medzinárodné vojenské operácie v Iraku a Sýrii.

Loď bude navrhnutá tak, aby vyhovovala bojovým lietadlám novej generácie a mohla slúžiť približne do roku 2080. Náklady na jej výstavbu nezverejnili, no francúzske médiá odhadujú, že bude stáť okolo 7 miliárd eur. Macron tiež prisľúbil investície do jadrového priemyslu vo výške 500 miliónov eur či samostatný fond na jeho modernizáciu.

Jadrové reaktory poskytujú väčšinu francúzskej elektriny, ale veľa reaktorov starne a budú si vyžadovať množstvo prostriedkov na prispôsobenie najnovším vymoženostiam. Macron, ktorý spoluorganizuje globálny video samit pri príležitosti 5. výročia parížskej klimatickej dohody, uviedol, že Francúzsko musí urobiť viac pre rozvoj veternej, solárnej, vodíkovej a inej obnoviteľnej energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok