Cigániková ocenila oddlženie nemocníc, žiada plán optimalizácie

TA3 TASR
9.12.2020 11:33

Na úspešné oddlžovanie nemocníc je potrebné už teraz prijímať opatrenia, medzi nimi aj optimalizáciu nemocníc, sieťované riadenia, ale i spoluprácu s asociáciami nemocníc. Myslí si to predsedníčka zdravotníckeho výboru Národnej rady Jana Bittó Cigániková.

Verí, že minister to myslí vážne

Ocenila prijatie oddlženia nemocníc a vyčlenenie 575 miliónov eur na tento účel. Verí, že minister zdravotníctva Marek Krajčí bude prijímať systémové opatrenia na predchádzanie zadlžovaniu do budúcna. "Chceme veriť ministrovi zdravotníctva, že naozaj prijme také systémové opatrenia, ktoré zabránia ďalšiemu zadlžovaniu nemocníc, preto sme hlasovali za tento návrh. Pevne veríme, že sa mu to podarí," skonštatovala Bittó Cigániková v súvislosti s tým, že poslanci odsúhlasili finančnú stabilizáciu nemocníc zo štátnych finančných aktív. Zakomponovanie dlhovej brzdy nemocníc do materiálu podľa nej dokazuje, že minister systémové oddlžovanie myslí vážne.

"Je nutné predstaviť plán optimalizácie siete nemocníc," uviedla Bittó Cigániková s tým, že Slovensko má hustú sieť nemocníc a veľmi podfinancovanú. Potrebné je podľa nej povedať, ako majú byť konkrétne nemocnice financované.

Doplnila, že časť pripomienok SaS k opatreniam na predchádzanie zadlžovaniu nemocníc už minister do materiálu zapracoval. Išlo podľa jej slov najmä o požiadavky na zastavenie zadlžovania do konca roka 2022. Nepovažuje za reálne, aby sa podarilo zastaviť vytváranie dlhu nemocníc skôr ako v roku 2023. Za dôležité však považuje už teraz prijímať opatrenia, aby sa v roku 2023 vytvoril nový dlh nemocníc už na úrovni nula.

"Je nutné predstaviť plán optimalizácie siete nemocníc," uviedla Bittó Cigániková s tým, že Slovensko má hustú sieť nemocníc a veľmi podfinancovanú. Potrebné je podľa nej povedať, ako majú byť konkrétne nemocnice financované. Či už sa to bude volať stratifikácia alebo optimalizácia, považuje za dôležité k tomu pristúpiť čo najskôr. Cestu vidí aj v sieťovom riadení nemocníc a napríklad s tým spojenou úsporou z rozsahu pri nákupoch, porovnávaním výdavkov jednotlivých nemocníc a podobne.

Treba sfunkčniť DRG

Za potrebné označila aj sfunkčnenie tzv. úhradového mechanizmu DRG v súvislosti s financovaním nemocníc. V roku 2021 podľa nej treba zapojiť všetky nemocnice do vykazovania. "Naučiť ich vykazovať s čo najmenšou chybovosťou, aby v 2022 DRG mohlo začať fungovať správne. Treba na tom začať pracovať hneď," ozrejmila.

Podčiarkla i úlohu spolupráce, a to nielen medzi rezortom zdravotníctva a zdravotnými poisťovňami, ale i s Asociáciou nemocníc Slovenska či Asociáciou štátnych nemocníc. "Pokiaľ chceme reálne nastaviť systém tak, aby fungoval, treba do toho týchto hráčov zapojiť a treba rozhodovať nielen od stola, ale v spolupráci s nimi," podotkla. Okrem iného považuje za dôležité tiež nezávislý monitoring a kontrolu. Mrzí ju, že skončila implementačná jednotka úradu vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok