Ani posledný pokus nevyšiel, súd zamietol pokus republikánov

TA3 TASR
9.12.2020 07:33

Najvyšší súd USA zamietol posledný pokus republikánov o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z 3. novembra v štáte Pensylvánia, v ktorom zvíťazil demokratický kandidát Joe Biden.

Ani posledný pokus nevyšiel, súd zamietol pokus republikánov
SITA/AP

Najvyšší súd zamietol krátkym vyhlásením bez sprievodného komentára žiadosť kongresmana Mikea Kellyho a ďalších republikánov, ktorí chceli dosiahnuť zneplatnenie väčšiny z približne 2,6 milióna korešpondenčne odovzdaných hlasov. Tvrdili pritom, že tak rozsiahle hlasovanie poštou nebolo v súlade so zákonmi tohto štátu.

Kongresman Kelly, neochvejný spojenec dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa, sa spoločne s ďalšími republikánmi v kľúčovom americkom štáte Pensylvánia dlho súdnou cestou snažil o zvrátenie Bidenovho víťazstva na úkor Trumpa. Pensylvánsky guvernér Tom Wolf pritom už skôr potvrdil Bidenovo víťazstvo v tomto štáte. Zbor voliteľov všetkých štátov vrátane Pensylvánie sa pritom zíde 14. decembra a formálne ešte zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie.

Biden v Pensylvánii, ktorá v kontexte volieb v USA patrí medzi kľúčové štáty, zvíťazil na Trumpom s náskokom viac ako 80.000 hlasov. Práve zisk tohto štátu posunul vtedy Bidena nad hranicu 270 hlasov voliteľov potrebných na celkové víťazstvo v prezidentských voľbách. Celkovo však napokon Biden získal 306 hlasov voliteľov vrátane 20 v Pensylvánii. Aj bez Pensylvánie by tak Biden získal viac ako 270 hlasov voliteľov potrebných na zvolenie do úradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok