Šéfku bytovej mafie obvinili pre vraždu Motýľa

SITA
20.9.2012 13:37

Údajnú šéfku jednej skupiny bytového gangu Zuzanu Znamenákovú (50) obvinili z návodu na vraždu. Uviedol to portál Čas.sk s tým, že v prípade dokázania viny jej hrozí až doživotie. Znamenáková je neprávoplatne odsúdená za podvody s nehnuteľnosťami na 18 rokov.

Šéfku bytovej mafie obvinili pre vraždu Motýľa
TASR

O jej odvolaní bude ešte rozhodovať druhostupňový súd. Teraz má podľa portálu na krku oveľa vážnejšie obvinenie - návod na úkladnú vraždu Viliama Andrášika († 47), prezývaného Motýľ z Bratislavy. Informáciu potvrdila pre Čas.sk hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Starý mládenec Andrášik zmizol 31. marca 2007 a jeho rodinný dom na Kľukatej ulici v bratislavskom Prievoze získal nový majiteľ. Na prípady rozsiahlych podvodov s nehnuteľnosťami upozornil Nový Čas na jeseň 2007. Telo Andrášika našli kriminalisti v decembri 2009 vo vodnej nádrži pri Bytči.

Vyšetrovateľ v máji 2010 z jeho zavraždenia obvinil Juraja M. (38), Radoslava Š. (32) a Miloša Š. (32). Vo februári 2011 pribudlo v prípade ďalšie obvinenia pre Milana S. (47) prezývaného Tiger. Zdroj Nového Času tvrdí, že Tiger bol sprostredkovateľom medzi Znamenákovou a obvinenými z vraždy. Tiger figuruje aj v prípade ďalších dvoch vrážd.

Podľa vyšetrovateľa Zuzana Z. zaplatila 26 555 eur za to, že sa o Andrášika postarali, aby sa do svojho domu nikdy nevrátil. Policajti tvrdia, že Radoslav a neznámy muž vylákali Andrášika z jeho domu, naložili ho do auta a odišli s ním k jazeru pri Bytči. Radoslav ho vytiahol z vozidla. Ďalší muž vyložil z kufra tri kotúče na činky a šesťdesiatkilové závažie priviazal lanom Andrášikovi okolo pása. Obeť hodil do vodnej nádrže. Tiger a Juraj sa tomu všetkému prizerali. "Mali sme muža (Andrášika, pozn. red.) odviezť z domu, aby podpísal nejaké papiere. Odviezol som ho do Považskej Bystrice na čerpaciu stanicu, tam prestúpil do iného auta. Uistili ma, že sa muž vráti domov živý," povedal Radoslav. "Mali sme ho niekde ubytovať, robieval som Milanovi šoféra. Na priehrade som nacúval auto a tam Milan toho muža hodil do vody," uviedol Juraj.

Súd v októbri 2009 schválil dohodu Jána Třískala s prokurátorom o vine a treste. Dostal trest dva roky so skúšobnou lehotou na tri roky za to, že pred notárom s falošným občianskym "hral" pri prevode nehnuteľnosti Andrášika. "Dal som svoje fotografie Zuze. Ona mi potom dala občiansky, na ktorom už bola moja fotka a podpísal som u notára papiere. Dostal som za to 15-tisíc korún,“ opísal Třískal.

Zuzana Z. na súde figuruje v dvoch prípadoch. Prvý sa odohral v rokoch 2003 až 2006. Prokuratúra tvrdí, že celková škoda je takmer 200-tisíc eur. Znamenáková a jej kumpáni si našli najmä starších a osamelo žijúcich. Vo viacerých prípadoch angažovali "hercov", ktorí pred notárom vystupovali ako vlastníci nehnuteľností. Viacerí mali falošné doklady. Medzi poškodenými je aj invalidná dôchodkyňa bez nôh a žena s Alzheimerovou chorobou. Takto získané byty členovia gangu podľa obžaloby predávali ďalej. V tejto kauze súd v júli tohto roka poslal Znamenákovú do basy na 18 rokov. Rozsudok ešte nie je právoplatný, keďže sa odvolala. V druhom prípade ide o kauzu podvodu spojenú s domom Viliama Andrášika. Pojednávanie sa ešte nezačalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok