Vakcína na Slovensku tento rok nebude, mala prísť v decembri

TA3
8.12.2020 12:57

Dlho očakávaná vakcína, ktorá mala po mesiacoch reštrikcií konečne znamenať účinnú zbraň proti koronavírusu, v tomto roku na Slovensku zrejme nebude. Ako uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, očkovať sa začne až v januári a pre bežnú populáciu by mohla byť vakcína prístupná približne v marci či apríli. Vakcína mala pôvodne na Slovensko prísť už v polovici decembra.

Vakcína na Slovensku tento rok nebude, mala prísť v decembri
TASR/Pavol Zachar (ilu)

O vystúpení Krajčího v Rádiu Expres informoval Denník N.

Krajčí na konci novembra avizoval, že na Slovensku by malo byť v druhej polovici decembra prvých 300 000 kusov vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Zakontrahované sú cez Európsku úniu.

Očkovanie bude dobrovoľné a bez doplatku pre pacienta. Podľa ministerstva zdravotníctva má byť očkovanie zabezpečené v prvom rade pre zdravotníkov a orgány, ktoré zabezpečujú podporné činnosti pri zvládnutí epidémie, napríklad policajtov, hasičov či osoby zabezpečujúce prevádzku základných činností štátu, ako je napríklad dodávka energií. Rovnako bude musieť byť zabezpečené pre skupiny, u ktorých má ochorenie najťažší klinický priebeh. Až v druhej línii bude môcť byť očkovaná všeobecná populácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok