Zastavili stíhanie? ÚŠP informáciu o exšéfovi colníkov nepotvrdil

TA3 TASR
8.12.2020 10:43

Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó je naďalej trestne stíhaný. Uviedla to hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová v reakcii na medializované informácie o zastavení trestného stíhania.

Zastavili stíhanie? ÚŠP informáciu o exšéfovi colníkov nepotvrdil
TASR/Ján Krošlák

Je naďalej obvinený

"V prvom rade je potrebné uviesť, že kauza 'Božie mlyny' má a vždy aj mala len jedného dozorového prokurátora, ktorý vo veci koná a rozhoduje. V druhom rade, čo je aj podstatnejšie, obvinený Ľ. M. je aj naďalej trestne stíhaný za viaceré skutky, za ktoré mu doposiaľ bolo vznesené obvinenie," zdôraznila hovorkyňa. Makó má teda naďalej procesné postavenie obvineného a nebolo voči nemu vydané žiadne meritórne procesné rozhodnutie, ktoré by malo charakter odklonu v trestnom konaní, ani uznesenie o podmienečnom zastavení trestného stíhania, informujú Topky.

Ako dodala hovorkyňa, ÚŠP upozorňuje, že portál v minulosti opakovane o úkonoch trestného konania ÚŠP informoval nepravdivo a zavádzajúco. "Takéto konanie vzbudzuje podozrenie, že ide o zámer v snahe vzbudiť senzáciu za každú cenu. Ako príklad možno uviesť informovanie v poslednom novembrom týždni tohto roka, kde dotknutý portál nakrátko zverejnil informáciu o zadržaní exministra Petra Ž., čo sa absolútne nezakladalo na pravde," zdôraznila hovorkyňa.

Mal spolupracovať s takáčovcami

Makóa zadržala polícia 17. septembra, je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu obmedzovania osobnej slobody a obzvlášť závažného zločinu vydierania. Spolupracovať mal s bratislavskou skupinou takáčovcov. Následne vzal dozorový prokurátor do úvahy aj postoj obvineného k trestnému konaniu a 13. novembra ho prepustil na slobodu.

Podľa medializovaných správ na základe jeho výpovedí prebehli ďalšie akcie NAKA, kde bol zadržaný, obvinený a napokon väzobne stíhaný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a zástupca úradu zvláštnych policajných činností Norbert Paksi.

Témy: Prokurátor
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok