WHO s povinným očkovaním nesúhlasí, uprednostňuje osvetu

TA3 TASR
7.12.2020 23:33

Svetová zdravotnícka organizácia v pondelok uviedla, že šírenie osvety o výhodách vakcinácie proti ochoreniu COVID-19 by bolo "omnoho vhodnejšie" než zavádzanie povinného očkovania.

WHO s povinným očkovaním nesúhlasí, uprednostňuje osvetu
SITA/AP (ilu)

WHO zároveň dodala, že spôsob, akým prebehnú očkovacie kampane proti pandémii koronavírusu, bude závisieť od jednotlivých krajín. Organizácia však zdôraznila, že povinné očkovanie je podľa nej nesprávnou cestou k imunizácii obyvateľstva proti tomuto ochoreniu. "Nemyslím si, že by sme sa mali vydať cestou povinného očkovania, najmä pokiaľ ide o túto vakcínu," uviedla šéfka imunizačného úradu WHO Kate O'Brienová.

Ďalej uviedla, že môžu existovať profesie, pri ktorých je očkovanie potrebné a vysoko odporúčané vzhľadom na zaistenie bezpečnosti personálu a pacientov, ako napríklad v prípade respiračných terapeutov a personálu na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Odborníci WHO však priznali, že presvedčiť verejnosť o očkovaní nebude ľahká úloha.

Riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan uviedol, že ľudia si musia položiť otázku, čo sú ochotní spraviť pre ochranu samých seba a tých naokolo. "Správa o (príchode) vakcíny je dobrou správou. Je to potenciálne víťazstvo ľudského úsilia nad mikrobiálnym nepriateľom," zdôraznil. "Musíme ľudí presvedčiť a prehovoriť," dodal s tým, že povinnému očkovaniu obyvateľstva by sa "najradšej vyhol" a ľudia by sa podľa neho o očkovaní "mali rozhodnúť sami". Celosvetovo sa koronavírusom nakazilo viac ako 67 000 000 ľudí. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo viac ako 1 547 039 osôb, pričom viac ako 46 000 000 sa z ochorenia vyliečilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok