Prečo nemal Haščák putá? Vysvetlili, ako to bolo so zásahom

TA3
7.12.2020 17:10

Polícia ozrejmila procesy, ktoré viedli k akcii, počas ktorej minulý týždeň zadržali priamo v sídle Penty Jaroslava Haščáka. Na sociálnej sieti zverejnila polícia stanovisko a vysvetlila zákulisie tejto operácie.

Prečo nemal Haščák putá? Vysvetlili, ako to bolo so zásahom
TASR/Jakub Kotian

"Taktika, spôsob vykonania zásahu, nasadenie síl a prostriedkov, teda počet zasahujúcich policajtov a použitie špeciálnej jednotky vychádzala z individuálneho posúdenia z aktuálnej operatívnej situácie, ktorá bola podmienená vyhodnotením informácií k osobám a priestorom, kde mal zásah prebehnúť," píše polícia s tým, že išlo "o členitý administratívny priestor s viacerými únikovými východmi, vlastnou ozbrojenou bezpečnostnou službou a taktiež bol odôvodnený predpoklad, že bude zo strany osôb nachádzajúcich sa v budove kladený aktívny odpor."

"Použitie donucovacích prostriedkov, je striktne vymedzené v ustanoveniach zákona o Policajnom zbore," zdôrazňuje polícia. Prečo nepoužili pri zásahu voči Haščákovi putá? "Zadržaná osoba J. H. bola po vykonaní bezpečnostnej prehliadky, nakoľko k jeho zadržaniu došlo v budove Prezídia P PZ. V tomto konkrétnom prípade, vzhľadom na vyššie uvedené ako i celkové vyhodnotenie bezpečnostných rizík, neboli splnené podmienky na použitie pút ako donucovacích prostriedkov proti zadržanej osobe," vysvetľuje PZ SR.

Policajti ozbrojení samopalmi, zasiahli 1. 12. v bratislavskom Digital Parku, kde sídli finančná skupina Penta. Zásah policajtov prebehol na šiestom a siedmom poschodí, kde sídlia partneri Penty, vrátane šéfa Jaroslava Haščáka. Haščáka predvolali na výsluch do budovy policajného prezídia na Račianskej ulici.

Haščák bol kľúčovou postavou megakauzy Gorila a jeho meno sa objavilo aj v súvislosti s kauzou Kuciak či nahrávkami Mariana Kočnera. Spis Gorila sa na verejnosti objavil v decembri 2011, jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z prostredia finančných skupín. Za autora spisu je považovaný bývalý príslušník SIS Peter Holúbek. Od roku 2012 na prípade pracuje špeciálny vyšetrovací tím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok