Klimatológovia očakávajú teplú a suchú jeseň

SITA
20.9.2012 11:49

V dôsledku celkovej rastúcej teploty vzduchu klimatológovia predpokladajú, že tohtoročná jeseň bude teplotne nadpriemerná. Ako ďalej uvádzajú, úhrny zrážok sa očakávajú nižšie ako je dlhodobý priemer, sucho teda bude aj naďalej pokračovať.

Klimatológovia očakávajú teplú a suchú jeseň
SITA

Astronomické leto sa skončí 22. septembra a začne sa astronomická jeseň. "Meteorologické leto sa však už skončilo o tri týždne skôr, teda 31. augusta, pričom trvalo od 1. júna," priblížil klimatológ Pavel Matejovič.

Tohtoročné leto sa skončilo ako teplotne nadpriemerné, no teplotná odchýlka bola ešte vyššia, než v sezónnej prognóze očakávali. Na základe klimatologických kritérií môžeme leto klasifikovať ako mimoriadne teplé. Tohtoročné leto tak o jednu desatinu stupňa Celzia predbehlo dokonca aj mimoriadne horúce leto 2007, počas ktorého bol na území Slovenska prekonaný absolútny rekord maximálnej teploty vzduchu od začiatku meteorologických pozorovaní na našom území.

Dňa 20. júla 2007 vystúpila maximálna teplota v Hurbanove až na 40,3 stupňa Celzia. Toto leto sa tak skončilo ako druhé najteplejšie, prvenstvo si stále udržiava leto 2003.

V priebehu leta sa podľa slov klimatológa vyskytli tri výraznejšie vlny horúčav. V období od 16. do 21. júna sa na viacerých meteorologických staniciach na Slovensku vyskytlo šesť tropických dní za sebou (s denným maximom teploty vzduchu 30 stupňov Celzia a viac), od 29. júna do 9. júla to bolo dokonca až 11 tropických dní za sebou, pričom najvyššia teplota prekročila na niekoľkých staniciach aj 35 stupňov Celzia. Posledná vlna horúčav sa vyskytla na konci augusta, a to od 18. do 25. augusta, kedy zaznamenali v najteplejších oblastiach Slovenska až osem tropických dní za sebou.

"Počas leta sa vyskytlo aj veľa tropických nocí, keď teplota neklesla pod 20 stupňov Celzia," uviedol Pavel Matejovič a dodal, že zaujímavá bola najmä neprerušené séria tropických nocí v období od 30. júna do 9. júla, keď sa za sebou vyskytlo desať takýchto nocí. Takéto extrémne podmienky sa u nás ešte nevyskytli za celú dobu meteorologických meraní. V noci z 30. júla na 1. júla bol zaznamenaný ešte ďalší výnimočný jav, keď sa na viacerých staniciach juhozápadného Slovenska vyskytla tzv. supertropická noc, počas ktorej teplota neklesla pod 25 stupňov Celzia.

Aj keď sa v júni a júli vďaka búrkam vyskytol relatívny dostatok zrážok, august bol veľmi suchý. Za celý mesiac spadlo v Hurbanovo len šesť milimetrov a v Boľkovciach pri Lučenci len tri milimetre zrážok.

Napríklad v Hurbanove bola tohtoročná jar tretia najsuchšia a sucho v podstate pokračuje už od vlaňajšieho septembra. Za 12-mesačné obdobie (september 2011 až august 2012) spadlo v Hurbanove len 297 milimetrov zrážok, čo je druhé najsuchšie uvedené obdobie od roku 1871 (najsuchšie bolo v rokoch 1989 až 1990, kedy spadlo len 283 milimetrov zrážok). "Ak sa počas tejto jesene nevyskytnú výdatnejšie zrážky, nedostatok vlahy môže spôsobovať ďalšie vážne problémy," dodal.

Tohtoročné leto bolo veľmi teplé aj v celej strednej Európe a na viacerých miestach severnej pologule.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok