Adam Žampa dosiahol životný výsledok, je v elitnej desiatke

TA3 TASR
5.12.2020 15:01

Slovenský lyžiar Adam Žampa dosiahol životný výsledok v obrovskom slalome Svetového pohára. V talianskom stredisku Santa Caterina skončil siedmy so stratou 1,15 s na víťazného Chorváta Filipa Zubčiča. Zdolal dvoch elitných Nórov - obhajcu veľkého glóbusu Aleksandra Aamodta Kildeho i úradujúceho majstra sveta v "obráku" Henrika Kristoffersena.

Adam Žampa dosiahol životný výsledok, je v elitnej desiatke
TASR/AP

Žampa si pripísal do hodnotenia prestížneho seriálu 36 bodov. Štvrtýkrát v kariére sa dostal do elitnej desiatky. Jeho maximom zostáva 5. miesto z alpskej kombinácie v Kitzbüheli z januára 2016. Po prvom kole sa v Santa Caterine usadil na 13. priečke, keď za vedúcim Slovincom Žanom Kranjecom zaostal o 1,72 sekundy. V druhom kole zajazdil tretí najrýchlejší čas a dlho viedol. Napokon z toho bola siedma priečka. Adam Žampa nechal za sebou dve nórske top esá. Zubčič zvíťazil s náskokom 12 stotín pred Kranjecom a slávil druhý triumf v SP. Tretí bol Švajčiar Marco Odermatt (+0,30). Bodoval aj Andreas Žampa, ktorého klasifikovali na 24. priečke (+3,09).

Kranjecovi vyšlo najlepšie 1. kolo spomedzi elitnej žrebovanej sedmičky, v zelených číslach sa nachádzal na všetkých medzičasoch. Vypracoval si solídny náskok, o 46 stotín sekundy za ním na priebežnom druhom mieste zaostával Odermatt. Tretia priečka patrila Francúzovi Alexisovi Pinturaultovi s odstupom 0,48 s.

Adam Žampa so štartovým číslom 37 figuroval po prvých dvoch medzičasoch v tretej desiatke, no rýchlym záverom sa prepracoval na trinástu priečku a útočil na svoje najlepšie umiestnenie v obrovskom slalome SP, odkedy bol deviaty v roku 2012 v rakúskom Söldene. Mladší brat Andreas sa po dojazde zaradil na nepostupovú 31. priečku, keď na bodový zisk potreboval iba o päť stotín lepší čas, do elitnej tridsiatky mu však pomohla dodatočná diskvalifikácia Francúza Thibauta Favrota.

Bodoval aj Andreas Žampa, ktorého klasifikovali na 24. priečke (+3,09).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok