Za každú cenu s matovičovcami nezostanem, tvrdí Hlina

TASR
20.9.2012 09:49

Alojz Hlina sa ešte nerozhodol, či opustí klub Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Za každú cenu v ňom ale zostávať nemieni.

Za každú cenu s matovičovcami nezostanem, tvrdí Hlina
SITA

Udrží ho v ňom vraj to, že bude vedieť, čo stavia. O zotrvaní v klube sa Hlina rozhodne podľa výsledkov rokovaní o budúcnosti hnutia Igora Matoviča.

Práve Matovič má podľa Hlinu v rukách smerovanie hnutia. "Celé je to príbehom Igora Matoviča a príbehom toho, či to zvládne. On vytvoril ten projekt, za ktorý som aj ja kandidoval. Ale aj pred voľbami som hovoril, že ten projekt je rovnica s veľa neznámymi, ktoré treba časom dosadzovať tak, aby začala byť vypočítateľná. Na Igorovi Matovičovi záleží, ako tú rovnicu dopíše," povedal Hlina.

Kedy sa stretnutie obyčajných vo veci budúceho fungovania hnutia uskutoční, poslanec tají. "Budeme mať klub v termíne nezverejnenom, ktorý bude pre mňa dosť kľúčový," uviedol Hlina. Na rokovaní klubu plánuje viac počúvať. Zdôrazňuje, že aj keď na seba môžu členovia klubu zvýšiť hlas, neznamená to, že hneď niekto odíde. "Aj v manželstve sa človek háda, ja cyklicky. A neznamená to, že by som chcel niečo zmeniť," vysvetlil.

Hlina zdôraznil, že je schopný sa dohodnúť na tom, ako má hnutie fungovať, ale musí byť jasná predstava. "Ťažko je sa dohodnúť na niečom, čo nevieme, čo je," poznamenal. Hnutie by rád videl ako nejaký hybridný subjekt, presnú predstavu neuviedol. Nazdáva sa, že otázky ohľadom fungovania budú matovičovci skôr či neskôr musieť riešiť. "Hnutie, ktoré nie je hnutím, bude s týmto konfrontované aj pri budúcich voľbách," upozornil Hlina.

Obyčajný poslanec nedávno pripustil svoj odchod z klubu v prípade, že by sa nič na fungovaní hnutia Igora Matoviča nezmenilo. "Ak by sa nič nezmenilo, mám s tým veľký problém a pripúšťam odchod. Dnešný status OĽaNO nevyhodnocujem ako správny," uviedol pred časom Hlina. Poslanec je priaznivcom štandardizácie OĽaNO, ale nie v zmysle prerodu na klasickú politickú stranu. "Možno hovoriť o nejakom hybridnom formáte," podotkol.

Podľa šéfa klubu OĽaNO Jozefa Viskupiča existujú viaceré možnosti smerovania hnutia. Dôležité je však zachovať prvok nezávislosti. Matovič pred časom na Hlinove vyjadrenia reagoval tým, že OĽaNO určite nebude nič meniť iba kvôli tomu, že si jeden poslanec postaví hlavu a zrazu chce zo zoskupenia nezávislých poslancov vyrobiť štandardnú politickú stranu. On sám navrhuje riešenie, ktoré by OĽaNO umožnilo naďalej si zachovať nezávislosť jednotlivých poslancov, ale zároveň sa správať zodpovedne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok