Exprezidenta Francúzska pochovali v prísnom súkromí. Prial si to tak

TA3 TASR
5.12.2020 13:55

Bývalého francúzskeho prezidenta Valéryho Giscarda d'Estainga pochovali v sobotu počas súkromného obradu v obci Authon v departemente Loir-et-Cher, kde exprezident žil.

Exprezidenta Francúzska pochovali v prísnom súkromí. Prial si to tak
SITA/AP

Na obrade sa zúčastnili len rodinní príslušníci a úzky okruh ľudí z exprezidentovho okolia. Giscard d'Estaing, ktorý zomrel v stredu 2. decembra vo veku 94 rokov, si podľa AFP takúto skromnú rozlúčku sám želal. "Prezident chcel, aby sa jeho pohreb konal v prísnom súkromí s rodinou," povedal pre AFP v piatok jeho syn Henri Giscard d'Estaing a dodal, že takúto súkromnú slávnosť si vyžiadala i situácia spojená s pandémiou koronavírusu SARS-CoC-2.

Úradujúci francúzsky prezident Emmanuel Macron na stredu 9. decembra v krajine vyhlásil deň štátneho smútku na pamiatku zosnulého exprezidenta. Giscard d'Estaing bol najvyšším štátnym predstaviteľom Francúzska v rokoch 1974-81. Počas svojho funkčného obdobia prešla francúzska spoločnosť modernizáciou - umožnil sa rozvod na základe obojstranného súhlasu, zlegalizovalo sa umelé prerušenie tehotenstva a znížil sa voličský vek z 21 na 18 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok