Príjem žiadostí prisťahovalcov obnovia napriek snahám Trumpa

TA3 TASR
5.12.2020 11:18

Súd v New Yorku nariadil americkému ministerstvu pre vnútornú bezpečnosť, aby obnovilo príjem žiadostí do prisťahovaleckého programu DACA. Prezident Donald Trump sa o zrušenie programu usiluje už vyše troch rokov.

Program chráni pred vyhostením

Americký sudca nariadil v piatok vláde prezidenta Trumpa, aby úplne obnovila program chrániaci pred vyhostením imigrantov, ktorí prišli do krajiny nelegálne ešte ako deti. Vláda musí umožniť novým oprávneným imigrantom požiadať o zaradenie do programu známeho ako DACA, napísal vo verdikte sudca Nicholas Garaufis z federálneho súdu v Brooklyne. Trumpova vláda v lete tohto roka obmedzila platnosť tohto programu na osoby, ktoré už do neho boli zaradené.

Program DACA zaviedol v roku 2012 vtedajší prezident Barack Obama s cieľom pomôcť časti z viac ako desiatich miliónov ľudí, ktorí podľa odhadov žijú v Spojených štátoch bez dokladov. DACA chráni pred deportáciou približne 700 000 ľudí, a to na dvojročné obdobie s možnosťou predĺženia, pričom im poskytuje povolenie pracovať. Týka sa osôb, ktoré priviedli do USA nelegálne ako deti a ktoré tam vyrastali. Pre mnohých týchto ľudí sú Spojené štáty jedinou krajinou, ktorú vo svojom živote poznajú.

Trump v rámci zákroku proti imigrácii inicioval ukončenie tohto programu v roku 2017, keď ho označil za neústavný. Prípad skončil na Najvyššom súde USA, ktorý v júni rozhodol, že Trumpova vláda pri ukončovaní programu nedodržala náležité administratívne postupy. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť však v reakcii obnovilo program DACA len čiastočne.

Biden sľúbil obnovu

Sudca Garaufis v piatok uviedol, že zmienené ministerstvo musí oznámiť úplné obnovenie DACA na svojej webovej stránke do pondelka. Imigrácia je v USA značne kontroverznou témou a Kongres za dlhé roky opakovane nedokázal prijať legislatívnu reformu, ktorá by vyriešila otázku miliónov ľudí žijúcich v krajine nelegálne.

Novozvolený prezident Joe Biden prisľúbil obnoviť program DACA po januárovej inaugurácii. Vyhliadky pre imigrantov z tohto programu na to, že budú môcť žiť a pracovať v USA natrvalo bez potreby opakovane žiadať o povolenie, sú však naďalej nejasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok