Na Úrade vlády sa malo podplácať

TASR
20.9.2012 09:34

Na Úrade vlády sa malo podplácať. Problémy pri delení Nórskych fondov mali vzniknúť pre úplatky ešte za prvej vlády Roberta Fica. Tvrdí to dnešné vydanie Hospodárskych novín.

Na Úrade vlády sa malo podplácať
SITA

Po sprenevere Nórskych fondov môže Slovensko zažiť ešte väčší škandál. Bývalý podpredseda Športového klubu SFM Senec Miroslav Moravský tvrdí, že pri delení nórskych peňazí došlo na Úrade vlády ku korupcii. Stať sa to malo ešte za prvej vlády Roberta Fica. Úrad včera podal trestné oznámenie.

Senecký klub získal pred viac ako doma rokmi z Nórskych zdrojov 786.000 eur na Futbalové centrum pre mimoškolské aktivity detí a mládeže. Nóri teraz žiadajú o ich vrátenie pre údajné podvody pri výstavbe.

Moravský bol pri tom, keď začali v Senci stavať. Dotáciu podľa neho vybavoval šéf klubu Alexander Matlák. „Pri príprave podkladov o nenávratný finančný príspevok spolupracoval s bližšie nezistenou osobou z Úradu vlády, ktorej sľúbil a následne aj dal úplatok vo výške 3,2 milióna korún (vyše 106.000 eur),“ uviedol Moravský v liste, ktorý zaslal na ministerstvo vnútra. HN ho majú k dispozícii.

Moravský pre HN uviedol, že nevie presne, ku komu smeroval úplatok. Korupčné správanie podľa neho dokazuje návrh na vyrovnanie medzi športovým klubom a firmou, ktorá ihrisko stavala. V ňom figuruje položka „sprostredkovateľ – 106.220 eur, vypláca SFM“, čo je rovnaká suma ako spomínaný úplatok. „Absolútne neviem, o čom hovoríte,“ reagoval Matlák.

Na zvyšné otázky chcel odpovedať len e-mailom. „Žiadny úplatok som nikomu nedal,“ uviedol. Projektom na výstavbu športového areálu bol za občianske združenie Športový klub SFM Senec podľa Matláka poverený práve Moravský. „Projekt riadil a prevzal za jeho realizáciu zodpovednosť. Svoje konanie by mal vedieť najlepšie vysvetliť on sám,“ dodal Matlák.

Fondy na Slovensku riadi Úrad vlády. HN majú k dispozícii audit, ktorý si dala vypracovať nórska vláda v spoločnosti Ernst&Young. Zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku z Nórskych fondov podpísal v roku 2009 za senecký klub Matlák a za úrad jeho vtedajší vedúci Igor Federič, ktorý je znovu v tejto funkcii.
Úrad vlády Roberta Fica odkázal, že sú pripravení spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, aby sa celá kauza riadne vyšetrila. „Úrad vlády podal oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu prijímania úplatku a podplácania,“ informovala hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková.

Moravský hovorí, že informácie o údajnom šafárení s Nórskymi fondmi sa snaží už dlhšie sprostredkovať polícii. Tvrdí, že neúspešne. Opakovane písal listy ministrom vnútra Danielovi Lipšicovi aj Robertovi Kaliňákovi. Na nečinnosť vyšetrovateľov sa sťažoval inšpekcii. „Prezídium Policajného zboru prijalo začiatkom mája tohto roka sťažnosť. Po prešetrení bola vyhodnotená ako neopodstatnená,“ uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Úrad boja proti korupcii konal podľa nej na základe vlastných zistení, na žiadne trestné činy neprišiel. „Kompetentné orgány vykonali v tomto roku podrobnú spätnú kontrolu projektu. Všetky podmienky na poskytnutie finančných prostriedkov boli splnené, až na jednu spornú platbu,“ dodala Baloghová. Ide o 62.000, ktoré neboli uhradené v súlade s podmienkami grantu prevodom na účet, ale hotovostnou platbou.

Podľa auditu Ernst&Young bolo však nezrovnalostí oveľa viac. Napríklad na štadióne mali za nórske peniaze vybudovať tri kurty, jeden tam však už bol predtým. Osvetlenie futbalového ihriska sa zrejme zaplatilo dvakrát. Klub naň čerpal peniaze z Nórskych fondov a zároveň dostal na svetlá 55.000 eur od Slovenského futbalového zväzu, píšu dnešné Hospodárske noviny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok