Forbes: Bill Gates je znova na špici zoznamu najväčších boháčov USA

TASR
20.9.2012 06:55

Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Corporation Bill Gates je stále najbohatším človekom USA; tento podnikateľ a filantrop sa už 19. rok po sebe dostal na prvé miesto zoznamu 400 najväčších amerických boháčov, ktorý zostavuje časopis Forbes. Gatesov majetok sa odhaduje na 66 miliárd dolárov.

Forbes: Bill Gates je znova na špici zoznamu najväčších boháčov USA
SITA

Investor Warren Buffett, šéf spoločnosti Berkshire Hathaway, znova zaujal druhé miesto v rebríčku s majetkom 46 miliárd dolárov.

Spoluzakladateľ spoločnosti Oracle, Larry Ellison, je naďalej tretím najbohatším človekom Spojených štátov s majetkom 41 miliárd dolárov.

Bratia Charles a David Kochovci, spoluzakladatelia spoločnosti Koch Industries, sa umiestnili na štvrtej priečke rebríčka s 31 miliardami dolárov.

Časopis Forbes uviedol, že bohatí ľudia v roku 2012 väčšinou ešte viac zbohatli - majetok sa zväčšil 241 ľuďom zo zoznamu a bohatstva ubudlo iba 66 osobám.

Medzi desať najbohatších ľudí sa dostalo viac členov rodiny Waltonovcov, ktorá založila spoločnosť Wal-Mart Stores Inc., a vytlačili tak investora Georgea Sorosa i zakladateľa spoločnosti Las Vegas Sands Corporation, Sheldona Adelsona. Medzi desiatku najbohatších sa znovu vyšplhal starosta New Yorku Michael Bloomberg s odhadovaným majetkom 25 miliárd dolárov.

Najsilnejšie údery utŕžili magnáti v oblasti sociálnych médií. Mark Pincus ako zakladateľ spoločnosti Zynga Inc. a Eric Lefkofsky ako spoluzakladateľ firmy Groupon Inc. úplne zo zoznamu vypadli. Najväčšiu stratu dolárov zaznamenal zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg a zo 14. miesta klesol na 36. priečku v zozname 400 najväčších boháčov Spojených štátov, pretože tento rok prišiel o 8,1 miliardy dolárov.

Hoci Zuckerberg prišiel o viac peňazí, než by väčšina ľudí zarobila na mnoho životov, jeho majetok má stále odhadovanú hodnotu 9,4 miliardy dolárov.

V zozname je 20 nováčikov. Podmienkou zaradenia do rebríčka je majetok v hodnote aspoň 1,1 miliardy dolárov, čo je viac oproti minuloročnej podmienke 1,05 miliardy dolárov. Do najnovšieho zoznamu sa dostali na 239. priečku napríklad manželia, ktorí založili sieť reštaurácií Panda Express, a tiež tvorca sociálnej siete Twitter Jack Dorsey, ktorý obsadil 392. miesto.

V najnovšom zozname Forbesu sa nachádza 45 žien, čo je nárast oproti minuloročnému počtu 42 žien. Opäť nechýba americká televízna producentka a moderátorka Oprah Winfrey, ktorá obsadila 151. priečku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok