Rozhodli o školách. Po víkende sa deti vrátia len do niektorých

TA3 TASR SITA
4.12.2020 13:17

Školy sa napokon otvoria, ale zatiaľ len niektoré. Umožní to dohoda, ku ktorej na mimoriadnej vláde dospeli premiér Igor Matovič a minister školstva Branislav Gröhling. Premiér pritom ešte nedávno svojho ministra kritizoval. Termín otvorenia škôl je pondelok 7. decembra, ale deti sa v praxi vrátia len do niektorých, ktoré sa zapoja do pilotného testovania. Podmienky pre všetky sa nastavujú od januára.

Otvoria po testovaní

V pondelok a v ďalších dňoch budúceho týždňa otvoria svoje brány niektoré školy na Slovensku. Po mimoriadnom rokovaní vlády to oznámil minister školstva Gröhling s tým, že pôjde o pilotný projekt. Otvoreniu bude predchádzať testovanie žiakov, ich rodičov i zamestnancov škôl. Gröhling spresnil, že v decembri budú nastavovať a dolaďovať podmienky, aby už boli v januári pripravené.

Igor Matovič: "Spoločne naberáme odvahu, aby sme zladili právo chrániť zdravie a právo detí na vzdelanie."

Branislav Gröhling: "Dospeli sme k rozhodnutiu, ktoré je kompromisom."

"Neznamená to, že v pondelok a v ďalších dňoch sa majú otvoriť všetky školy. Budú to školy, ktoré kontaktovali Úrad vlády SR, premiéra či ministerstvo školstva. Pilotným spôsobom budeme sledovať, ako budú prebiehať jednotlivé nastavené opatrenia," spresnil šéf rezortu školstva.

Premiér Matovič avizuje, že pôjde o desiatky škôl, ktoré prejavili záujem sa zapojiť do pilotného projektu. "Určite to nebudú stovky škôl," poznamenal predseda vlády.

Uznesenia budú zverejňovať postupne

Žiakov a ich rodičov či zamestnancov škôl by mali testovať na COVID-19 v mobilných jednotkách. Prvé školy sa budú testovať podľa predsedu vlády už tento víkend, v pondelok či v ďalších dňoch budúceho týždňa. Frekvencia testovania má závisieť od epidemiologickej situácie v danom regióne a bude to buď sedem, 14, alebo 21 dní. Gröhling avizuje, že postupne sa budú zverejňovať uznesenie vlády, vyhláška hlavného hygienika, rozhodnutia rezortu školstva i ďalšie manuály. Budú sa nastavovať podmienky aj v spolupráci so zástupcami miest, obcí či vyšších územných celkov.

Matovič priznal, že školy sa otvárajú v ťažkej epidemiologickej situácii, keďže počet pozitívnych prípadov na COVID-19 na Slovensku opäť prudko rastie. "V tejto situácii naberáme odvahu, aby sme právo chrániť zdravie a právo na vzdelanie zladili," deklaroval.

Nechcel počúvať výhovorky

Plán z dielne ministerstva školstva na návrat žiakov do škôl najprv v utorok ústredným krízovým štábom neprešiel. Po stredajšom rokovaní vlády premiér oznámil, že na Slovensku sa možno v pondelok otvoria niektoré školy s tým, že preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk. Tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov zapojiť sa do testovania.

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj študenti stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Bude na ZŠ stačiť potvrdenie?

Koaličná strana Za ľudí si vie predstaviť, že by návrat do škôl nebol podmieňovaný povinnými testami. Ako uviedla počas rokovania vlády ministerka investícií Veronika Remišová, z ich strany padol návrh, aby deťom na druhom stupni základných škôl na návrat do tried stačilo potvrdenie o bezinfekčnosti tak, ako je to v prípade žiakov prvého stupňa ZŠ 

„Zároveň som veľmi rada, že školy sa budú postupne otvárať, ale vieme si predstaviť aj iný variant, ako podmieňovať návrat do školy povinnými testami,“ povedala.

Hlas-SD kritizuje plán vlády na testovanie školákov, odmieta vytváranie dvoch kategórií žiakov. 

"Považujeme to za zbytočnú šikanu učiteľov, rodičov a detí. Výsledok rokovania vlády svedčí o tom, že ide o improvizáciu predsedu vlády s nejasným výsledkom podobným tomu, aký sa v plnej miere ukázal po celoplošnom testovaní," uvádza strana v reakcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok