Zsuzsová je vinná. Za vraždu politika dostala dlhoročný trest

TA3 TASR SITA
4.12.2020 10:55

"Volavka" Mariana Kočnera Alena Zsuzsová síce vyviazla v kauze vraždy Jána Kuciaka, ale v prípade vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka jej vymerali dlhoročný trest. Hoci popierala akúkoľvek vinu, Špecializovaný trestný súd ju uznal za vinnú a vymeral jej 21-ročný pobyt za mrežami.

Zsuzsová vo svojej záverečnej reči spochybňuje výpoveď svedka Zoltána Andruskóa a tvrdí, že “vraždu Lászlóa Basternáka si nikdy neobjednala”. Odmieta aj motív vraždy, ktorým má byť politická rivalita a pripomína, že Basternáka pred jeho domom zavraždili mesiac po parlamentných voľbách v roku 2010. Podľa Aleny Zsuzsovej je svedectvo Zoltána Andruskóa plné protichodných výpovedí a klamstiev. Súd jej neuveril. 

Objednávateľom vraždy Basternáka z roku 2010 mal byť Roman Ostružlík, objednávku mala ďalej sprostredkovať Zsuzsová, ktorá je okrem toho obvinená aj z príprav vrážd novozvoleného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, prokurátora generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka ŠTS Zsuzsovú už oslobodil, vo veci bude ešte rozhodovať Najvyšší súd SR.

Za vinného súd uznal aj Vladimíra Mosnára, ktorý je už právoplatne odsúdený za inú násilnú činnosť. Štefan Kaluz, ktorý mal vraždu vykonať, si za tento skutok odpykáva 25-ročný trest.

Bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka zavraždili 9. júla 2010 pred jeho domom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok