Šašovia či Judáš. Polícia prezradila, ako vytvára názvy akcií

TA3
4.12.2020 09:37

V posledných týždňoch sme svedkami množstva policajných akcií, počas ktorých sa v putách ocitajú známe postavy z prostredia biznisu, ale aj polície či tajných služieb. Okrem šokujúcich informácií o ich údajných zločinoch verejnosť zaujali aj názvy týchto akcií. Polícia prezradila, na základe čoho vytvára ich názvy.

Šašovia či Judáš. Polícia prezradila, ako vytvára názvy akcií
TASR/Martin Bauman (Ilustračná fotografia)

"Dostávame veľa otázok aj od našich fanúšikov a sledovateľov ohľadom názvov akcií NAKA - kto ich vymýšľa, čo znamenajú alebo či dokonca ich nemôže do budúcna vytvárať aj verejnosť," píšu policajti na Facebooku. Názov je krycí, nie atraktívny, zdôrazňujú.

Známe policajné akcie: "Búrka, Judáš, Očistec, Božie mlyny, Búrka, Víchrica, Šašovia či Plevel."

"Názvy akcií označujeme za krycie, z čoho automaticky vyplýva, že nejde o ich atraktívnosť z pohľadu medializácie. Názov akcie by mal byť zrozumiteľný pre okruh policajtov, ktorí na nej pracujú. Zároveň nemôže odkrývať zameranie akcie a nemôže byť vulgárny. Názvy akcií sa používajú dlhé roky, nejde o nič nové," vysvetlili strážcovia zákona.

Názov podľa nich môže vystihovať podstatu akcie, charakteristiku zainteresovaných osôb, situácie ktorej sa týka alebo môže byť úplne "od veci". "Je to individuálne a pravidlá v podstate neexistujú," priznali policajti. "Názvy akcií si určujú operatívni pracovníci, aby v predprípravnom ale aj prípravnom konaní, až do momentu zverejnenia informácií o akcii pre verejnosť, kryl ich zámer pred nepovolanými osobami," dodali s tým, že názvy akcií nemôže navrhovať verejnosť, pretože sa do ich zverejnenia nedozvie o ich existencii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok