Žilinka nedostal ani jeden hlas od Za ľudí. Vysvetlili svoj postoj

TA3 TASR
3.12.2020 21:42

Treba sa spýtať koaličných partnerov, vrátane tých, ktorí navrhli Tomáša Honza, prečo spolu s opozíciou zvolili niekoho iného. Na výsledky voľby kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry tak reagoval poslanec Tomáš Valášek (Za ľudí). Predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová verí, že zvolený kandidát Maroš Žilinka naplní svoju víziu reformy prokuratúry.

Žilinka nedostal ani jeden hlas od Za ľudí. Vysvetlili svoj postoj
SITA/Alexandra Čunderlíková

Odkázal na koaličných partnerov

"Hlasoval som podľa môjho najlepšieho svedomia. Za kandidáta, ktorý sa nebál podať trestné oznámenie na Fica a fašistov v čase, keď to bolo odvážne - Tomáša Honza. Treba sa spýtať našich koaličných partnerov, vrátane tých, ktorí Tomáša Honza navrhli, prečo spolu s Ficom, Pelllegrinim a fašistami zvolili niekoho iného. Ja budem spať pokojne," napísal Valášek na sociálnej sieti. Honza do funkcie navrhla poslankyňa Anna Zemanová (SaS). Za Žilinku hlasovalo v pléne 132 poslancov zo 147 prítomných.

Žilinku volili poslanci hnutia OĽaNO, Sme rodina, Kotlebovcov - ĽSNS, strany Smer-SD aj nezaradení. Zo strany SaS mu dali hlasy deviati poslanci. Zo strany Za ľudí ani jeden. Hlas mu odovzdal aj predseda Smeru-SD Robert Fico. Tomáša Honza podporili poslanci Za ľudí 11 hlasmi a štyria členovia poslaneckého klubu SaS.

Žilinka bude mať podľa Remišovej pri očiste prokuratúry podporu strany Za ľudí. "Naši poslanci strany Za ľudí hlasovali vo voľbe generálneho prokurátora jednotne za Tomáša Honza, ktorého považovali za najlepšieho kandidáta, po odstúpení Jána Hrivnáka. Veríme, že pán Žilinka naplní svoju víziu reformy prokuratúry a stane sa rešpektovanou inštitúciou, ktorej budú všetci dôverovať," doplnila v stanovisku.

Problémom boli aj medializované kontakty

Poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) po voľbe potvrdil, že koalícia sa na jednotnom postupe vo voľbe nedohodla. Poslanci preto mali pri hlasovaní zelenú kartu. "Mňa osobne vyrušujú kontakty, ktoré boli medializované, aj spôsob, akým sa k nim pán Žilinka postavil," vysvetlil Kollár svoje výhrady voči Žilinkovi.

Valáškovi nesedela komunikácia zo strany koaličných partnerov v posledných dňoch. Po voľbe novinárom povedal, že z tzv. indikatívneho hlasovania sa dozvedeli len to, čo vedeli už pred hlasovaním, že väčšie koaličné strany majú svojho kandidáta. Mechanizmus koaličnej rady existuje podľa neho preto, aby sa vypočuli názory menších strán. Valášek by uprednostnil ešte väčší priestor na dohodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok