Gruzínskom otriasli videá zachytávajúce týranie väzňov

TA3, TASR
19.9.2012 21:45

Gruzínskom otriasa škandál. Na internet sa dostali videozáznamy, na ktorých dozorcovia surovo bijú a zneužívajú väzňov. Tisíce ľudí v stredu proti policajnej brutalite protestovali v uliciach gruzínskych veľkomiest.

Gruzínskom otriasli videá zachytávajúce týranie väzňov
SITA

Ľudia vyšli do ulíc v utorok večer v najmenej štyroch mestách a v centre metropoly Tbilisi blokovali v noci dopravu. Protestujúci sa začali schádzať aj dnes, aby pokračovali v demonštrácii. Vláda bývalej sovietskej republiky uviedla, že "politicky motivované osoby" zaplatili väzenským dozorcom za zinscenovanie bitia a znásilňovania väzňov. Prokuratúra oznámila zatknutie desiatich ľudí vrátane šéfa príslušnej väznice.

Ministerka pre záležitosti väzníc Chatuna Kalmachelidzeová dnes odstúpila z funkcie, zatiaľ čo prezident Michail Saakašvili prisľúbil potrestanie zodpovedných za týranie. V Gruzínsku sa 1. októbra konajú voľby, v ktorých proti sebe stoja Saakašviliho Zjednotené národné hnutie a nová opozičná koalícia Gruzínsky sen pod vedením miliardára Bidzinu Ivanišviliho.T

Oba tábory sa vzájomne obviňovali, že škandál okolo videí je súčasťou predvolebného boja. Podľa zástupcov ministerstva vnútra zaplatil dozorcom za zinscenovanie na nafilmovanie týrania väzeň spojený s Ivanišvilim, čo opozičný líder poprel.

Svedok televízie TV-9 zasa tvrdil, že násilie voči väzňom nariadil minister vnútra Bačo Achalaia, ktorý podľa správy odišiel z krajiny. Ivanišvili a ďalší oponenti obviňujú Saakašviliho z obmedzovania slobôd a kritizujú ho za to, že zaviedol Gruzínsko do katastrofálnej vojny s Ruskom v auguste 2008.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok